ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Museum hotar stämma Wikipedia

Tomas Lundin · 20 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
En kvinna är en levande del av ett verk av skulptören Anthony Gomley utanför National Portrait Gallery i London.

En kvinna är en levande del av ett verk av skulptören Anthony Gomley utanför National Portrait Gallery i London. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Brittiska National Portrait Gallery hotar Wikipedia med stämning om de inte plockar ner deras samlingar från sajten. Bråket har startat en debatt om hur generösa museerna ska vara i den allmäna upplysningens namn.– Lägger man ut högupplöst skapar man sig problem, säger Magnus Olausson på Nationalmuseum.Det brittiska museet har lagt ner ett omfattande arbete och nästan 13 miljoner kronor på att digitalisera sina samlingar och lägga ut dem på nätet. En frivillig Wikipedia-medarbetare, Derrick Coetzee, laddade ner 3 300 högupplösta bilder från sajten och upp på Wikipedia, skriver BBC.NPG, som tjänar pengar på att sälja licenser till sina bilder, menar att Wikipedia har missbrukat sin ställning. Precis samma anklagelse riktas åt motsatt håll."Det är svårt att se hur uteslutandet av offentligt material från ett gratis, icke vinstdrivande uppslagsverk kan främja det allmäna intresset", skriver Wikipedias Erik Moeller i ett inlägg på sajten.NPG motsäger sig kritiken och hävdar också att Coetzee kommit över högupplösta bilder på ett otillåtet sätt med hjälp av ett dataproram. Man säger sig vara villig att dela med sig av bilder i medel-upplösning till Wikipedia.I Sverige har konstmuseerna också kommit långt med digitaliseringen av sitt material.

Det finns redan piratkopierade vykort med motiv ur Nationalmuseums samlingar och enligt Magnus Olausson, avdelningschef för statens porträtt och slottssamlingar på Nationalmuseum, är det framförallt rädslan för piratkopiering som gör att man lägger ut bilder i  medelupplösning. – Vi har ungefär 100 000 poster tillgängliga på nätet. De är i ett format som uppfyller informationssyftet. Problemet om man lägger upp högupplöst är att man öppnar upp dörren för missbruk, säger Magnus Olausson, avdelningschef för statens porträtt och slottssamlingar på Nationalmuseum.Så länge man länkar och anger källa ser han inget problem i att lägga ut bilderna på Wikipedia, däremot kan det vara problematiskt att Muséet inte vet i vilket sammanghang verken hamnar, eftersom Wikipedia till skillnad från ett traditionellt uppslagsverk ändrar sig hela tiden och inte expertgranskas.I Storbritannien har National Portrait Gallery fått stöd av BAPLA, paraplyorganisationen för foto- och konstsamlingar. Om högupplösta bilder får läggas ut på Wikipedia kommer museerna sluta digitalisera, något som drabbar allmänheten, menar man.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro