ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Museum och akademi i bråk om Rembrandt-tavla

Johan Mårtensson · 8 Jul 2013
Uppdaterad 8 Jul 2013

En Rembrandt-målning har orsakat bråk mellan Konstakademien och Nationalmuseum i Stockholm. Parterna är starkt oense om var tavlan ska hänga – i Holland eller vid Sergels torg.

klar

Artikellänk är kopierad

Omstritt konstverk.
Omstritt konstverk.Foto: Wikimedia Commons/Webart

Den mycket värdefulla Rembrandt-tavlan ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis” har funnits på Nationalmuseum i Stockholm sedan byggnaden stod färdig 1866. Men när museet nu ska renoveras är det långt ifrån självklart vad som ska hända med målningen.

Nationalmuseum vill hänga tavlan på Kulturhuset vid Sergels torg, och menar att den skulle passa bra till projektet ”Barocken möter Plattan”. Man pekar också på att Kulturhuset har besökare med olika social, religiös och etnisk bakgrund och att tavlan därför skulle bli tillgänglig för helt målgrupper.

Men Konstakademien, som äger målningen, sågar idén och förklarar i en skrivelse till Kulturdepartementet att tavlan bör skickas till Holland för ”en betryggande och synnerligen värdig inramning på Rijksmuseum i Amsterdam”. I skrivelsen betonar akademien att Nationalmuseum inte längre har något inflytande över tavlan nu när byggnaden i Stockholm renoveras. ”Det torde dock kunna förnyas när restaureringen är färdig och målningen ånyo kan förevisas under värdiga och säkra förhållanden”, skriver Konstakademien. 

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro