ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Musikvideon gör comeback

Johan Nylander · 19 Feb 2013
Uppdaterad 19 Feb 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Under 1990-talet började musikvideon tappa sin maktställning inom musikindustrin. Men nu upplever videon en comeback utan dess like, rapporterar Dagens Nyheter.

Antalet timmar med musikvideos på MTV per dag rasade mellan år 2000 och 2008 från åtta till tre. Men på internet exploderar nu antalet videos, både värdelösa och brillianta, framhåller tidningen.

En av anledningarna är att tekniken blivit så tillgänglig och att det är enkelt att sprida filmerna, framhåller den uppmärksammade regissören Marcus Söderlund som gjort musikvideos för bland andra Jens Lekman.

Han menar också att fixeringen vid pengar har minskat, vilket ger utrymme för med konstnärligt och humoristiskt bildspråk.

När Marcus Söderlund video till ”Euphoria” med Loreen premiärvisades på Aftonbladets webb blev reaktionerna häftiga, vilket är ett tydligt tecken på att musikvideor fortfarande väcker känslor.

– I kommentarsfältet på Youtube stod det typ skjut regissören. Det är jättetråkigt, säger han till DN.

– Men det är också ett tecken på att det är ett medium som är viktigt för folk.

Också regissören Abteen Bagheri från Los Angeles och flera andra inom musikindustrin som DN talat med säger att nätet som plattform är slagkraftigt för musikvideos.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro