ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mustafa flydde till Sverige – efter en månad lyckades han få praktikplats

Evelina Pålsson · 8 Dec 2015
Uppdaterad 8 Dec 2015
Mustafa Al Azzawie fungerar som tolk på ICA Olsson i Älvdalen.

Mustafa Al Azzawie fungerar som tolk på ICA Olsson i Älvdalen. Foto: Facebook/Privat


På mindre än en månad lyckades Mustafa Al Azzawie få sysselsättning i Sverige. Nu drömmer han om att få stanna i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

För ICA-handlaren Bengt Leandersson kom Mustafa Al Azzawies praktikansökan som en tidig julklapp. Efter att flera hundra flyktingar placerats i Trängslet var han plötsligt i behov av någon som kunde tolka på arabiska för att underlätta för personalen och de nya kunderna på ICA Olsson i Älvdalen.

– Jag hade varit kontakt med kommunen men då tog Mustafa kontakt med mig och han var precis vad jag behövde, säger Bengt Leandersson.

► LÄS MER: Nej, polisen tjänar inte 2000 kronor mer än flyktingar

Mustafa Al Azzawie berättar om hur han flydde från Bagdad till Sverige och precis som för många andra flyktingar innebar färden att han fick ta sig från Turkiet till Grekland i en liten båt över havet. Resan till Sverige gick sedan via Makedonien, Ungern, Österrike och Tyskland.

För en månad sedan satte han sina fötter i Malmö och nu bor han i Trängslet utanför Älvdalen.

På plats i Älvdalen längtade Mustafa Al Azzawie efter att ha något att göra. Han kontaktade Migrationsverket och fick rådet att gå runt och söka praktik.

– Jag tog med mig Migrationsverkets blanketter för praktikansökan och gick runt i Älvdalen, säger han.

► LÄS MER: Karin, 46, tar emot flyktingar – med hjälp av ny sajt

Eftersom Mustafa Al Azzawie var precis vad Bengt Leander sökte erbjöds han praktik i butiken. Där fungerar han nu som tolk mellan kunderna och personalen och Bengt Leandersson öser lovord över Mustafa Al Azzawie.

– Han är företagsam och framåt och ser det här som en möjlighet för sig själv att komma in i landet, säger Bengt Leandersson.

För att en asylsökande ska kunna praktisera krävs avtal mellan Migrationsverket och den som erbjuder praktikplatsen. Avtalstiden gäller max tre månader i taget och arbetsplatsen får inte erbjuda någon ersättning.

– Pengar är inte viktigt utan jag vill bara leva ett lugnt liv på en plats där det är fred, säger Mustafa Al Azzawie som drömmer om att få stanna i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro