ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mutförsök vardagsmat för kommuncheferna

Tomas Lundin · 4 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Mutor behöver inte betyda kontanter under bordet. Enligt cheferna i Dagens Samhälles enkät förekommer också skidresor, middagar och hockeymatcher. 

Mutor behöver inte betyda kontanter under bordet. Enligt cheferna i Dagens Samhälles enkät förekommer också skidresor, middagar och hockeymatcher.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Mutskandalen i Göteborg har skakat om Sverige. Men försök att muta chefer på kommuner är vardagsmat, enligt en ny enkät.Dagens Samhälle har frågat 350 chefer på förvaltningar som ofta upphandlar varor och tjänster åt kommuner om de erbjudits mutor. Var sjätte chef känner till fall där medarbetare erbjudits mutor, ofta i form av tjänster eller varor för privat bruk. Många beskriver också hur företag försökt bjuda på bland annat skidresor, middagar med kändisar och hockeymatcher, skriver Dagens Samhälle.Hur omfattande mutkulturen är i Sveriges kommuner är okänt, men klart är att den sträcker sig utanför Göteborg. I Solna norr om Stockholm misstänks nu flera personer för mutbrott, för att nämna ett exempel. Hälften av cheferna i enkäten säger att de planerar att vidta åtgärder för bättre kontroll av mutor efter skandalen i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro