ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

My, 35, tillverkade egen deo – så gör du

Alva Forsberg Fierro · 21 Dec 2015
Uppdaterad 21 Dec 2015
My hade en massa kokosolja hemma som hon fick användning av i sin egentillverkade deodorant. 

My hade en massa kokosolja hemma som hon fick användning av i sin egentillverkade deodorant.  Foto: Privat/ All Over Press


My Andersson, 35, från Lund har länge haft problem med illaluktande svett och fast hon använder deo varje dag, så har hon inte lyckats bli av med lukten – framtill i lördags.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag får alltid tvätta kläderna direkt efter att jag använt dem och använder väldigt mycket deo för att inte lukta svett, säger My till Metro. 

Hon har provat flera olika deodoranter, men inget har hjälpt. Häromdagen provade hon därför att tillverka en egen deodorant  på tre ingredienser: Kokosolja, bikarbonat och potatismjöl.

– Det fungerade hur bra som helst, jag blev riktigt förvånad. Jag luktade fortfarande gott av kokos när jag vaknade på morgonen dagen efter att jag använt den, säger My till Metro.

►LÄS MER: Så farlig är din deodorant egentligen

Receptet hade hon hittat på nätet och består av lika stora stora delar av varje ingrediens som blandas ihop och stryks under armhålorna. Bikabonatet tar bort dålig lukt och potatismjölet suger upp fukt och fett från kokosoljan.

– Det har ju pratats rätt mycket om att många deodoranter innehåller aluminium och konserveringsmedel som täpper till porerna. Därför ville jag prova ett naturligare alternativ, säger My som nu rekommenderar alla att testa den hemmagjorda deon. 

Hudterapeuten Sara Nomberg menar att användande av konventionella deodoranter med aluminiumklorhydrat eller aluminiumklorid i kan skapa en dålig miljö i kroppen.

– Ämnena täpper till porerna vilket gör att kroppens naturliga svettfunktion rubbas och slaggprodukter som kroppen gör sig av med via svetten kommer inte ut lika effektivt, säger hon.

► LÄS MER: Hälsogranskaren: Är det skillnad på produkter för män och kvinnor?

Att använda en hemmagjord deodorant eller ekologiska alternativ är betydligt skonsammare, enligt Sara. De flesta ekologiska deodoranter på marknaden har säkerhetstestats för allergier. 

– Experimenterar man hemma får man vara beredd på att det inte funkar för alla. Bikarbonat är väldigt basiskt och de som har känslig hud kan reagera. Så det är inte den mest oallergena deodoranten utan man får pröva sig fram. 

Lider man av illaluktande svett kan man också prova att byta ut tvålen mot olja när man tvättar sig. 

– Tvålen kan rubba hudens ph-värde och då blir det lättare för bakterier att ta fäste som ger upphov till dålig lukt, säger Sara. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro