ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

My SQL öppnar Sun

Aron Andersson · 22 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

– Folk tycker kanske att det är en hög summa Sun betalar men jag tror My SQL kommer att vara värt mångfalt mer, säger Mårten Mickos, vd för My SQL.
– Folk tycker kanske att det är en hög summa Sun betalar men jag tror My SQL kommer att vara värt mångfalt mer, säger Mårten Mickos, vd för My SQL.

Sun Microsystems vill blir mer öppna och uppköpet av My SQL är ett steg i den riktningen.Metro Teknik får tag på en märkbart nöjd vd för My SQL.

•• Hur är läget?– Ja, det skulle kunna vara värre, säger Mårten Mickos.

Och det är kanske inte så konstigt med tanke på vad Sun Microsystems betalar för hans företag, 6,3 miljarder kronor.– Det var en affär som var bra på alla sätt. Allra in i det sista var vi på väg in på börsen och på slutrakan kom Sun till oss och vi hade en väldigt fruktsam diskussion.

Att de två företagen skiljer sig åt har inte stått i vägen för affären. Omställningen att arbeta för en jätteorganisation är inte så stor enligt Mårten Mickos.– Vi tänkte att det var en stor och byråkratisk organisation. Men de har mycket personal som jobbar hemifrån, de är goda medborgare på så sätt att de tar väl hand om sin personal.  Vi har liknande frihetskulturer.

Sun Microsystems satsar alltmer på öppen källkod och My SQL kan betraktas som en viktig kugge i hjulet.– De senaste åren har de lagt om sin strategi radikalt. De har blivit världens största leverantör av öppna tjänster när de öppnat både Solaris och Java och har hela tiden haft fokus på nätverk, vilket är samma fokus som vi har.

•• Varför är öppen källkod så viktigt?– Jag tror att öppen källkod är nyckeln till alla stora marknader. I mitt tycke är öppen källkod den bästa produktionsmetoden men inte en marknad i sig. Folk tycker kanske att det är en hög summa Sun betalar men jag tror My SQL kommer att vara värt mångfalt mer.

•• Du har poängterat vikten av billig hårdvara för er, hur fungerar det med Suns dyra produkter?– Tidigare hade de strategin att bara sälja sina lösningar men nu har de lagt om. Nu säger de: Vi bryr oss inte om er hårdvara, så länge ni har vår mjukvara, eller vi bryr er inte om er mjukvara så länge ni använder vår hårdvara. De är jätteglada att vi använder billig hårdvara och vi har mandat att expandera det. Men sedan kommer vi naturligtvis att se till att My SQL blir en jättebra lösning för high-end-produkter. Inget tas bort, vi lägger bara till mer. 

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro