ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Mycket är anpassat till en manlig karriär"

Peter Lindholm · 9 Mar 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


Lena Olving hanterar miljarder – och stridsflygplan och granatgevär

klar

Artikellänk är kopierad

Lena Olving är operativ chef på Saab – alltså flyg- och vapenkoncernen, inte biltillverkaren – och väntas ta vid när koncernchefen Åke Svensson avgår i höst. Hon hanterar inte bara miljarder. Hon har också tillgång till stridsflygplan och granatgevär.–  Ja, och jag kan använda dem också, haha.  Hon dök för första gången upp på listan över mäktiga kvinnor som ny vd för Volvo Cars i Asien 2002.

Hur ska man göra för att få in fler kvinnor i ledande positioner?– I dag är mycket anpassat efter en typisk manlig karriär. Man måste värdera andra kriterier för att tydliggöra kvinnlig kompetens.

Du hade aldrig några moraliska betänkligheter inför jobbet på Saab? – Det är klart att man måste gå in i sig själv och ställa frågan. Men jag tror på försvar, jag tror att det är en balanserande akt internationellt.

Du har beskrivits som en skofetischist. Är du Sveriges svar på Filippinernas före detta presidentfru Imelda Marcos?– Nej, inte alls, inte alls. Det är bara det att jag tycker mycket om skor. Jag har aldrig räknat mina skor, men de får plats i min garderob. Och jag har inga särskilda garderober för mina skor. Fast jag har förstås tre hem, haha.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro