ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mycket är oklart kring AF-miss

TT · 13 Maj 2014
Uppdaterad 13 Maj 2014
AF har lagt ut information om det som hänt på sin hemsida, tillsammans med kontaktuppgifter för den som har frågor. Men texten innehåller många formuleringar som nog kan uppfattas som avskräckande.

AF har lagt ut information om det som hänt på sin hemsida, tillsammans med kontaktuppgifter för den som har frågor. Men texten innehåller många formuleringar som nog kan uppfattas som avskräckande. Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Dagen efter att Arbetsförmedlingen (AF) erkänt att tiotusentals människor under flera år fått felaktiga ersättningar på grund av ett fel i systemet är det oklart vad som kommer att hända i de berörda ärendena.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) vill i nuläget inte kommentera hur man kommer att agera. Felet kan ha inneburit att kommuner betalat ut försörjningsstöd till personer som egentligen borde ha fått ersättning från annat håll.

SKL har inte fått någon information från AF om hur många och vilka som kan vara berörda.

”Det är för tidigt att uttala sig åt något håll. Vi får avvakta utvecklingen” skriver Leif Klingensjö, samordnare för lärande och arbetsmarknad på SKL, i ett mejl.

AF informerar på hemsidan

AF har lagt ut information om det som hänt på sin hemsida, tillsammans med kontaktuppgifter för den som har frågor. Men texten innehåller många formuleringar som nog kan uppfattas som avskräckande.

”För de allra flesta skulle en rättning i efterhand kunna ge långtgående konsekvenser med återbetalningskrav som resultat,” skriver AF bland annat.

Kassorna förbereder för frågor

A-kassorna förbereder sig på eventuella frågor från medlemmar.

– Det blir antagligen så att Arbetsförmedlingen inte kan svara på allt, och då får kassorna hjälpa till så gott de kan. Men vi är inte riktigt på det klara med vad som händer sedan. Medlemmarna har ju en möjlighet att begära aktivitetsstöd för den här perioden, säger Melker Ödebrink, kanslichef vid Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO).

Om det blir aktuellt för A-kassorna att kräva återbetalning är för tidigt att säga.

– Vi vet inte om det blir så, säger Melker Ödebrink.

Det skulle i så fall vara i fall där det visar sig att en person skulle ha aktivitetsstöd, och att de ersättningsdagarna ätit upp rätten till senare ersättning från A-kassan. Dagar med aktivitetsstöd dras nämligen av från den fastställda ersättningsperioden.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro