ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mycket rynkor? Skyll på din mamma

Josefin Svenberg · 23 Aug 2013
Uppdaterad 24 Aug 2013

Det räcker inte med att du undviker rökning, stress och dålig kost för att inte åldras för fort – även din mammas gener har betydelse för ditt åldrande, visar ny svensk forskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Förändringarna i våra kroppar när vi blir äldre beror på skador som våra celler samlar på sig, och de skador som ansamlas i cellernas kraftverk – mitokondrierna – tycks ha en särskild betydelse för åldrandet.

Men ny forskning som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature visar att det inte bara är de egna skadorna på mitokondrierna som har betydelse för vårt åldrande.

– Förvånande nog visar vi här att även vår mors mitokondrie-dna verkar påverka vårt eget åldrande. Om vi ärver mitokondrie-dna med mutationer (bestående förändringar i dna:t) från vår mamma så går åldrandet snabbare, säger Nils-Göran Larsson, professor vid Karolinska Institutet och forskningsledare vid Max Planck-institutet för åldrandets biologi.

Tillsammans med professor Lars Olson vid Karolinska Institutet ligger Nils-Göran Larsson bakom studien.

Resultaten som de publicerar kommer från försök på möss. Nästa steg för forskarna är att se om de genom att försöka minska antalet mutationer kan få möss att leva längre.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro