ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mycket teknik i SL:s nya internetbuss

Aron Andersson · 21 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Från och med i dag surfar du gratis på bussen till Norrtälje.

Från och med i dag surfar du gratis på bussen till Norrtälje. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Trött på dyra bredbandsavgifter? Ta bussen till Norrtälje och surfa gratis.I dag drog SL:s pilotförsök med trådlöst internet i kollektivtrafiken igång. Och många företag har hjälpts åt när SL ska koppla upp sin Norrtäljebuss. Förutom de två Wimax-master som placerats vid KTH och i Norrtälje ska bussen utrustas med lcd-skärmar och personalen med handdatorer. Till försöket ska dessutom resenärerna få hörlurar för att kunna använda IP-telefoni ombord.– SL ska inte bygga ut och äga nät, det är inte deras modell, däremot är det de som i slutändan erbjuder tjänsten, säger Alex Tesdorf, IT-arkitekt på Capgemini som har agerat projektledare.

På skärmarna i bussen kan resenärerna se på Svt:s nyhetssändningar som laddas hem när bussen når Norrtälje. Dessa är textade utan ljud men för att kunna höra går det ombord på bussen att ratta in 95,1 MHz på sin FM-radio.

Då det bara står Wimax-master på linjens ändstationer går uppkopplingen över 3 g och turbo-3 g för stora delar av sträckan. SL utlovar uppkoppling med upp till 7,2 Megabit per sekund trots att det ska kunna gå med 10 Mbit/s där Wimax-nätet tar över.– Konsumenternas framtida krav på bandbredd skulle för gprs kräva att masterna stod tätt som tandpetare, säger Carl-Daniel Norenberg som är chef för marknadsutveckling på Intel. Han menar att Wimax tack vare sin räckvidd är ett bättre alternativ än 3 g.– Här blir det ett vägval och det spännande med detta projektet är att tillgodose bredbandsbehovet och att det finns en möjlighet för stockholmarna att titta in i framtiden.

Framförallt är projektet till för interna vinster hos SL. Det blir billigare och säkrare underhåll av bussarna, attraherar fler resenärer och ska hjälpa till att dra ner på bränsleförbrukningen.– Det ska inte driva upp priserna på biljetterna och SL har som målsättning att det ska bli gratis för resenärerna, säger Alex Tesdorf.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro