ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Myggor – sommarplågan vi stör oss på mest

Jesper Lindqvist · 11 Jun 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019
En undersökning från Metro/Yougov visar att 52 procent anser att myggor är insekten man stör sig mest på.

En undersökning från Metro/Yougov visar att 52 procent anser att myggor är insekten man stör sig mest på. Foto: Anders Lindström/SVA/Janos Jurka/TT


Blir det en varm och fuktig kan man räkna med en riktig myggsommar. Nu visar en undersökning från Metro/Yougov att myggor, tillsammans med fästingar, är den insekt som flest svenskar stör sig på. "De är såpass starkt förknippade med den svenska sommaren", säger myggforskaren Anders Lindström

klar

Artikellänk är kopierad

Undersökningen från Yougov, på uppdrag av Metro, visar att 52 procent av de som svarat stör sig mest på myggor i insektsväg. Lika många är det som har svarat fästingar, då de 1 500 svarande har fått möjligheten att uppge flera insekter.

Myggforskaren Anders Lindström, verksam vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är inte överraskad av resultatet.

– Även om det är oklart huruvida antalet mygg ökat eller ej så kommer de ofta i större antal, vilket gör att de blir ett kraftigt störningsmoment på ställen som ligger nära vattnet. Blir sommaren varm och fuktig så kan man räkna med mycket mygg, men vid större vattendrag räcker det med värme för att de ska etablera sig, säger han.

Getingar inte lika impopulära

Enligt Anders Lindström bidrar klimatförändringarna till att nya myggarter etablerar sig i Sverige. Men trots att de svenska myggen kan sprida sjukdomar – Ockelbosjukan och tularemi – så tror Anders Lindström inte att sjukdomsrisken är den största anledningen till att myggen är svenskarnas främsta störningsmoment.

– Det handlar snarare om att myggen finns överallt, de är såpass starkt förknippade med den svenska sommaren. Folk blir bitna och begränsas på så sätt att de kan tvingas sätta på sig heltäckande kläder i sommarvärmen, det är inte konstigt att man stör sig på myggen, säger Anders Lindström.

Samtidigt är det endast 28 procent som anser att getingar (vars stick kan vara betydligt farligare än ett myggbett) är den insekt de stör sig på mest. Anders Lindström tror helt enkelt att fler personer har jobbiga erfarenheter av mygg.

– För den som är allergisk kan getingstick såklart utgöra en livsfara. Men om jag utgår från mig själv blir jag inte stucken varje år, jag tror att det är annorlunda när det kommer till mygg. Fler personer drabbas, säger han.

”Finns inget hemligt knep”

Utöver att de begränsar människors vardag kan myggen även påverka djurlivet. Till exempel så minskar mjölkkornas produktivitet under stora myggutbrott, eftersom de lägger mer fokus på att freda sig från myggen. Små fågelungar riskerar att dö om myggen blir alltför många, och renarna börjar söka sig upp på fjället för att rulla sig i snön.

Anders Lindström beklagar att det inte finns något hemligt knep för att freda sig när myggen tar över under sommarmånaderna.

– På många håll räcker det med myggmedel, men om de blir för många handlar det snarare om att ta på sig extra kläder. Långärmade tröjor och byxor som täcker benen tillsammans med ett par ordentliga skor, det är vad som krävs om det blir en riktig myggsommar, säger han.

pil
Vilken insekt stör du dig mest på?

Myggor – 52%Fästingar – 52%Getingar – 28%Knott – 22%Bromsar – 15%Bananflugor – 14%Flugor – 13%Spindlar – 10%Myror – 5%Tvestjärtar – 4%Bin – 3%Humlor – 1%Trollsländor – 1%Tusenfotingar – 1%Annan insekt/kryp – 1%Stör mig inte på insekter/kryp – 6%

Källa:  Källa: Metro/Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro