ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Myggviruset har nått Puerto Rico – gravida varnas

Ida Gustafsson · 2 Jan 2016
Uppdaterad 2 Jan 2016
I Brasilien tros 2000 barn fötts med hjärnskador och mikrocefali som orsakats av att deras mammor smittades med Zikaviruset under graviditeten. José Wesley i Poco Fundo är ett av dessa barn.

I Brasilien tros 2000 barn fötts med hjärnskador och mikrocefali som orsakats av att deras mammor smittades med Zikaviruset under graviditeten. José Wesley i Poco Fundo är ett av dessa barn. Foto: TT


Puerto Rico har fått sitt första inrapporterade fall av den myggburna smittan Zikavirus. Viruset tros sedan tidigare vara anledningen till att över 2000 barn fötts med hjärnskador i Brasilien.

klar

Artikellänk är kopierad

Amerikanska smittskyddsinstitutet har varnat turister i Puerto Rico och andra drabbade områden och uppmanat dem att de ska skydda sig från myggor. Varningen är särskilt riktad till gravida kvinnor, rapporterar CNN.

► LÄS MER: Gravida varnas för farligt virus

Den puerto ricanske ledamoten Pedro Pierlusi i amerikanska kongressen manar till lugn: 

– Det finns ingen anledning till oro, allmänheten bör fortsätta använda sunt förnuft och undvika att bli bitna av myggor, säger han i ett uttalande enligt CNN. 

Amerikanska smittskyddsexperter kommer att besöka ön senare i januari för att utbilda befolkningen i hur de diagnosticera smittan. 

Sedan tidigare har brasilianska myndigheter uppmanat befolkningen att avstå att bli gravida. Zikaviruset misstänks vara skälet bakom att 2000 barn fötts med hjärnskador och mikrocefali, att de föds med onormalt små huvud. 

► LÄS MER: Bli inte gravid i Brasilien

Det finns i nuläget inget vaccin mot Zikaviruset. Symtomen är feber, hudutslag, huvudvärk och ledvärk. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro