ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Myndigheternas hårda tag mot spelbolagen

Jesper Lindqvist · 27 Jun 2019
Uppdaterad 1 Okt 2019
Under den senaste tiden har flera licenserade spelbolag kritiserats, och bötfällts, av kontrollerande myndigheter.

Foto: Bethard/Unsplash


Efter att spelmonopolet avskaffades vid årsskiftet testar flera spelbolag gränserna för vad som är tillåtet. Nu siktar flera myndigheter in sig på spelbolagen, med böter och indragna licenser som verktyg. "Spelbolagen agerar som barn gör, man ligger på gränsen för att se var gränsen går", säger psykologiprofessorn Per Carlbring.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan januari 2019 har spelbolag fått tillåtelse att ansöka om spellicenser, för att på allvar kunna etablera sig på den svenska spelmarknaden. Totalt har 87 spelbolag beviljats licenser, som i sin tur medför krav på hur bolagen måste agera.

Det handlar bland annat om begränsningar vad gäller de bonusar som spelbolagen erbjuder, samt riktlinjer kring hur de informerar sina kunder om hjälp att bli av med spelberoende.

LÄS MER
Spelproblemen blir större och allvarligare – reklamen triggar ordentligt

– Hela idén med licenssystemet var att få de stora spelbolagen att komma till Sverige, så att de betalar skatt här och så att de samtidigt upprätthåller någon form av lägsta standard när det kommer till arbetet mot att minska spelberoendet, säger Per Carlbring.

Miljonböter för Zlatans spelbolag

Han är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet och har under flera år forskat kring spelberoende.

Under de senaste månaderna har flera licenserade spelbolag på olika sätt kritiserats av kontrollerande myndigheter. I framkant har Spelinspektionen legat, och så sent som i juni drog man in spellicensen för bolaget Safeent, som bland annat driver Ninja Casino.

LÄS MER
6 av 10 vill förbjuda spelreklam: "Sparkar på de som ligger ner"

Under föregående vecka bötfälldes NGG Nordic och Skill On Net för deras agerande – det förstnämnda ett dotterbolag till Betsson. Och under måndagen meddelade Spelinspektionen att ytterligare åtta spelbolag varnas och bötfälls. Bland de drabbade märks bland annat kända bolag som Betfair och Bethard, där Zlatan Ibrahimovic är en av ägarna. Bötesbeloppen för de olika bolagen varierar och ligger på mellan 0,7 och 19 miljoner kronor.

I fallet med både Betfair, Bethard samt flear av de andra bolagen är böterna kopplade till att man har erbjudit spel på fotbollsmatcher där deltagarna kunnat vara under 18 år gamla, något som enligt Spelinspektionen ökar risken för matchfixning.

"I samband med Spelinspektionens granskning har spelbolagen vidtagit olika åtgärder för att säkerställa att framtida vadhållning sker enligt spellagen, exempelvis genom att inte erbjuda spel på U19- och U21-serier", skriver Spelinspektionen i koppling till beslutet.

"Ett högst medvetet val"

Per Carlbring menar att det inte är någon slump att Spelinspektionen har fullt upp med att bötfälla aktörerna.

— Spelbolagen vill ligga så nära gränsen som möjligt, det är så man tjänar maximalt med pengar. Det vi ser nu är att de agerar lite som barn gör, man ligger på gränsen för att se var den går. Det är ett högst medvetet val, säger Per Carlbring.

Per Carlbring, Professor i klinisk psykologi.Foto: Anna-Karin Landin/Stockholms universitet

Eftersom spelbolagen kunde agera online, redan innan spelmonopolet avskaffades, väcks nu frågan kring vad de faktiskt tjänar på att inneha en spellicens.

– En spellicens skänker seriositet till bolaget, det gör marknadsföringen enklare då man får göra reklam i viktiga kanaler. Sedan kan det gynna bolagets anseende hos potentiella kunder, om man vet att bolaget har en spellicens är det lätt att tänka att det inte är så farligt att spela hos dem, säger Per Carlbring.

LÄS MER
Kritik mot regeringens spelhot: "De har inte förstått spelmissbruket"

"Saknar incitament att minska spelande"

Att såväl Konsumentverket som Spelinspektionen med olika medel riktat kritik mot flera spelbolag ser Per Carlbring inte som speciellt överraskande. Han berättar bland annat om en studie, där han och flera forskare fick kontaktuppgifter till de 10 000 största förlorarna hos ett spelbolag. De kontaktade sedan ett slumpmässigt urval av spelarna och informerade dessa om hur stora deras förluster var.

Studiens resultat visade att många av spelarna initialt trodde att förlusterna var mindre än de var och att de sedan började reflektera över sitt spelande – ofta genom att spela mindre.

– I detta kunde vi se att man med genom att kontakta folk som har problem med spelande kan göra stora samhällsvinster. Problemet är att spelbolagen i fråga inte har några större incitament att göra detta, eftersom det innebär förlorade intäkter. Det är därför de för närvarande försöker se var gränsen går, å ena sidan vill de maximera intäkterna, å andra sidan får det inte ske på alltför stor bekostnad av spelarnas hälsa, säger Per Carlbring.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro