ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Myndigheternas plan: Så ska svenska valet skyddas

David Peterson · 21 Mar 2018
Uppdaterad 21 Mar 2018
Säpo räknar med att främmande makt kommer försöka påverka valet.

Säpo räknar med att främmande makt kommer försöka påverka valet. Foto: IBL


Påverkanskampanjer med avsikt att störa det svenska valet bedöms vara en större risk än tidigare av flera myndigheter. Främst handlar det om att påverka förtroende för valsystemet och om att påverka i specifika frågor, enligt Säkerhetspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det svenska valsystemet är robust och svårt att påverka, enligt Susanna Trehörning, Säkerhetspolisens kommenderingschef och ansvarig för myndighetens arbete med valet.

– Vi bedömer inte att det finns avsikt att störa det tekniska valsystemet. Vi ser däremot att det finns en risk för att främmande makt skulle kunna påverka förtroendet för valsystemet, säger hon.

Det skulle till exempel kunna handla om att få folk att tro att valresultatet inte stämmer eller att det fuskats på något annat sätt. Den typen av påverkan har Säpo sett när de tittat på andra länder som haft val de senaste åren, enligt Susanna Trehörning.

Säpo räknar också med att främmande makt kommer att försöka påverka både politiker och allmänheten i enskilda frågor.

– Det är frågor om EU-samarbetet, Nato, försvar och annat som ligger i deras intresse. Den typen av påverkan har pågått under lång tid – det som möjligtvis är nytt är att det fått mer uppmärksamhet. Sen handlar det om att sättet som vi tar till oss information har förändrats med den snabbhet som finns på sociala medier. Det gör att man kan nå ut till enskilda ganska ofiltrerat, säger Susanna Trehörning.

Att massor av organisationer och enskilda personer kommer försöka påverka i olika frågor är en självklarhet, grundlagsskyddat och inget som oroar Säpo.

– Det som inte är tillåtet är att en annan statlig aktör i hemlighet sprider information för att påverka beslutsfattare eller den allmänna debatten i Sverige. Det är vår bedömning att den typen av påverkansoperationer kan komma att ske, säger hon.

Även på Valmyndigheten är man orolig för spridningen av felaktig information.

– Det som är nytt är informationspåverkan och risken för felaktig information. Det är en ny omvärldsföreteelse som inte fanns 2014. För Valmyndigheten innebär det att det finns en risk för att det sprids felaktig information. Där måste vi vara väldigt tydliga med att det är vi som står för fakta kring var, när och hur man kan rösta, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Den felaktiga informationen skulle kunna bestå av falska hemsidor med falska uppgifter om exempelvis vallokaler eller förtidsröstning.

– Vi tror inte att det finns jättestora väljargrupper som skulle bli lurade, det är inte jättelätt att sprida. Vi är väl rustade för de problem som kan uppstå. Det finns en relativt stor kunskap hos väljarna om hur val och röstning fungerar i Sverige, säger Anna Nyqvist.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som arbetar med att stödja samordningen och sprida kunskap till ansvariga aktörer inom valadministrationen, har inte möjlighet ställa upp på en intervju, skriver de i ett mejl till Metro.

pil
Valpåverkan i väst

Under det amerikanska presidentvalet köpte ryska trollsajter annonser på Facebook som sedan riktades mot amerikanska väljare. I samband med det tyska valet attackerades landets förbundskansler Angela Merkel av twitter-robotar. Och den franska politikern Emmanuel Macrons kampanjmejl hackades och spreds på nätet strax före valet.

Italien är senast i raden av västländer vars val utsatts för påverkanskampanjer. Strax före valet i början av mars spreds desinformation om flyktingsituationen i landet av den ryska och statligt nyhetsbyrån Sputnik.

Källa: Källor: Washington Post, El Pais, Aftonbladet

pil
Så jobbar Valmyndigheten och Säpo inför valet

Säkerhetspolisen har det senaste året arbetat med att utbilda andra myndigheter och organisationer som har ett särskilt skyddsvärde. De har också träffat alla politiska partier och pratat om hur partierna ska jobba med sitt eget skydd.

Valmyndigheten fokuserar extra mycket på att göra säkerhetsanalyser av valkedjan och på att nå ut med korrekt information om valet till väljarna.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro