ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mysteriet med "alien-skelettet" har fått sin lösning

Filip Joelsson · 23 Mar 2018
Uppdaterad 23 Mar 2018
Atacama-skelettet hittades i Chile för 15 år sedan, och har sedan dess förbryllat många, inklusive forskare.

Atacama-skelettet hittades i Chile för 15 år sedan, och har sedan dess förbryllat många, inklusive forskare. Foto: TT


Mysteriet runt det mytomspunna Atacama-skelettet har lösts. Forskare har med hjälp av genteknik kommit fram till varför det omtalade skelettet ser ut som det gör.

klar

Artikellänk är kopierad

2003 hittades ett 15 centimeter långt, mumifierat skelett i Atacamaöknen i Chile. Fyndet förbryllade en hel värld, mycket på grund av dess konformade huvud, vilket skapade vilda spekulationer kring skelettets ursprung. Var det en människa, eller en varelse som kommit till vår planet från annanstans?

15 år efter att ”Ata” hittades har forskare nu kommit fram till svaret, och resultaten har publicerats i tidskriften Genome Research.

I studien framkommer att skelettet tillhör ett flickfoster som bar på många sällsynta skelettsjukdomar och hundratals genmutationer, vilket bland annat fick hennes kropp att åldras oerhört snabbt, skriver The Guardian.

Garry Nolan, amerikansk professor i mikrobiologi och en av forskarna bakom den nya studien, menar att fyndet berättar en tragisk historia.

– Det här må ha börjat som en historia om utomjordingar, men är egentligen en berättelse om en mänsklig tragedi. En kvinna har fött ett missbildat barn, som senare sålts vidare som en annorlunda artefakt, säger han, enligt The Guardian.

Nu är förhoppningen att forskningen runt Ata ska leda till mer lärdom om människan.

– Kanske kan vi lära oss något viktigt som kan hjälpa andra. Må hon vila i frid, säger Garry Nolan.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro