ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mystisk nedräkning hintar om efterlängtat TV-spel

Jack Werner · 30 Nov 2013
Uppdaterad 30 Nov 2013
Här hintar den hemlighetsfulla atomkrigsöverlevaren om ett nytt spel

Här hintar den hemlighetsfulla atomkrigsöverlevaren om ett nytt spel


Den postapokalyptiska spelserien Fallout verkar få en uppföljare - åtminstone enligt en nedräkning som just nu gör fansen galna av entusiasm.

klar

Artikellänk är kopierad

Hösten 2012 kunde NPR-journalisten Robert Krulwich på sin blogg presentera en spännande återupptäckt militär forskningsrapportfrån 50-talets USA. Den var 17 sidor lång, hade den tidstypiska rubriken "The Effect of Nuclear Explosions on Commercially Packaged Beverages," och visade att öl och läsk på flaska inte förstördes av strålningen från av en detonerande atombomb, annat än att den fick en lite märkligare smak.

Man var alltså fri att hinka bira, även om världen gått under.

Men denna forskningsrapport var inte en överraskning för alla. Vana spelare av postapokalypseposen Fallout flinade nog igenkännande – de har druckit nukleär läsk i över tio år. Och då har ändå Fallout-fansen redan flera aktuella skäl att flina. Märkliga sådana.

Fallout utspelar sig några hundra år in i en retrofuturistisk framtid, och visar delar av ett USA där kalla kriget aldrig slutade, utan istället utvecklades till ett jättelikt kärnvapenkrig som ödelagt världen. Spelaren vandrar runt i öknar och totalförstörda städer, där femtiotalets estetik levt kvar i de reklamskyltar och institutioner som överlevde det stora kriget.

Här och där hittar man värdefulla saker som går att utnyttja, som till exempel just läsk- eller ölflaskor. Stämningen som skapas av det hela har gått hem bland spelarna – spelserien har fått en ordentlig skara lojala fans som länge undrat när uppföljaren kommer.

Nu kan de snart få sitt lystmäte mättat. 

Den 15 november upptäckte användarna av Reddits underforum/r/Fallout en svart webbsida med det hemlighetsfulla namnet TheSurvivor2299.com. På sidan möts besökarna av en nedräkning som pekar mot den 11 december 2013, och olika meddelanden som piper ut i morsekod.

Men det som verkligen fångade Reddit-användarnas uppmärksamhet var symbolen som fanns återtryckt längst ned: En cirkel med tre streck som strålar ut horisontellt från vardera sida. De kände omedelbart igen den som loggan för Vault-Tec, det fiktiva företaget som i Fallout-spelen står för de kalla kriget-doftande skyddsrummen som amerikanska civilbefolkningen skulle söka skydd i när någon tryckte på den röda knappen.

Upptäckten renderade en enorm entusiasm bland fansen. ”Jag skakar, och önskar vid den nukleära eldens enorma bollar att detta är Fallout 4,” skrev en användare och fick medhåll av en annan: ”Om det här är fejk kommer jag få ett emotionellt sammanbrott”.

Ett intensivt undersökningsarbete inleddes. Till en början var det osäkert om det verkligen var spelstudion Bethesda, som äger licensen att göra Fallout-spel, som låg bakom Survivor 2299. De har nyss säkrat varumärket Fallout 4, det verkade som att det var de som hade köpt domänen TheSurvivor2299.com, och den rymde kod som kändes igen från tidigare Bethesdasidor om Fallout. Å andra sidan verkade den vara upplagd av någon i Polen och inte i Maryland, där Bethesda har sitt kontor.

Men det finns också andra tecken. Röstskådespelaren Erik Todd Dellums, som spelade en excentrisk radiopratare i tidigare Fallout-spel, twittrade redan i januari hemlighetsfullt om en ny rollprestation som hans gamla karaktär Three Dog.

Och samtidigt som Survivor 2299 upptäcktes kom han igång och började hinta om uppföljare igen.

För att få klarhet i alla dessa olika spår och synkronisera detektivarbetet startade fansen ett delat Google Word-dokument med rubriken ”Vad vi vet om ’Survivor 2299’ a.k.a. Fallout 4-hajp/ARG”. Där samlade de alla tänkbara spår, och färgkodade de efter hur troliga de verkade samt om de avslöjats som fejk.

I skrivande stund är senaste nytt dels att Bethesda själva lockat med ”överraskningar” den första december, ett datum som enligt Survivor 2299 ska inleda ”den nukleära vintern”, men också det senaste meddelandet i morsekod som dykt upp på den hemlighetsfulla sajten:

Calling all stations, calling all stations, calling all stations. Boston is gone, I repeat, Boston is gone. No Hope. Frequency 3450 Return Transmission. God Bless America.

Att spelet ska ta plats i Boston är nu fansens hetaste spår, och flera olika kartor över hur det skulle kunna se ut har dykt upp.

Foto: "Zakerias"/Reddit

Dessutom började radiofrekvensen 3450, som omnämns i meddelandet ovan, undersökas av de Fallout-fans som också var amatörradioentusiaster. Och trots att det inte kunnat bekräftas att det faktiskt kommer från Bethesda kunde de fascinerande fansen höra märkliga ljud på den angivna frekvensen.

Några av dem spelades in.

Det är en snårskog av teorier, idéer och fakta, och egentlig klarhet kommer vi antagligen inte få förrän antingen den 1 december, då Bethesda lockat med sin ”överraskning”, eller den 11 december då nedräkningen verkar sluta. Det är dock svårt att inte fascineras av en historia som så effektfullt berättas i allt från grumliga bilder och svårtydda logotyper till skrapig kortvågsradio.

Man kan nästan redan känna smaken av radioaktiv läsk i munnen.

PS. Gillar ni detta bör ni inte missa senaste gången en mystisk historia i Fallout-universumet rullades upp – då centrerad kring trädgårdstomtar.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro