ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mystisk piratattack i svenska farvatten

Tomas Lundin · 30 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En mystisk piratattack mellan Öland och Gotland förbryllar svensk polis. Svartklädda och maskerade män i gummibåt kapade ett finskt fraktfartyg och höll besättningen  fångna i tolv timmar.– Jag har aldrig hört talas om något liknande. För oss är det helt obegripligt, säger Ingemar Isaksson, förundersökningsledare på Rikspolisstyrelsen till metro.se.Kapningen inträffade klockan tre natten till fredag den 24 juli. Männen kom i en snabb så kallad Rib-båt och utgav sig  för att vara narkotikapoliser. Men i stället övermannade och bakband de besättningen och sökte igenom fartyget.– De var mellan åtta och tio personer som var svartklädda och hade rånarluvor eller balaklava, säger Ingemar Isaksson.I tolv timmar höll piraterna sedan den 15 man starka besättningen fångna, medan fartyget fortsatte segla på svenskt vatten mellan Öland och Gotland.Klockan tre på fredagseftermiddagen försvann kaparna spårlöst i gummibåten.Det finskägda fartyget seglade under maltesisk flagg hade rysk besättning, var lastat med timmer och var på väg till Algeriet det är oklart vad det var piraterna var ute efter. Polisen kan heller inte säga var kaparna kan ha kommit från eller var de tog vägen efter kapningen.– De kommunicerade på engelska med viss brytning, säger Isaksson.Några av besättningsmännen skadades när de övermannades.– De har fått blåmärken och några tänder utslagna. Kaparna ska ha varit beväpnade på något sätt men jag vet inte hur.Polisen hör sig nu för med kustbevakning och allmänhet efter spår. Det är klarlagt att varken svensk polis eller annan myndighet inte har varit inblandade. Den finska polisen är lika förbryllad som den svenska, enligt Isaksson.– Om någon har sett en Rib-båt mellan Öland och Gotland den 24 juli kan de ringa 114 114, säger förundersökningsledaren.

Kapningar är vanliga längs bland annat Afrikas kust, men Ingemar Isaksson har aldrig hört talas om en pirattattack i svenskt vatten.

– Obegripligt. Jag tror att det är första och sista gången jag inleder en förundersökning om kapning.

Besättningen på fartyget Arctic Sea bekräftar för Metro att fartyget bordades av maskerade män.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro