ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mystiska fejkjobb kan ha varit bluff för att komma över personuppgifter

Åsa Larsson · 6 Jan 2015
Uppdaterad 6 Jan 2015
På företaget Alwex kände man inte till något nystartat företag och blev mycket förvånade när det dök upp 130 personer utanför grindarna.

På företaget Alwex kände man inte till något nystartat företag och blev mycket förvånade när det dök upp 130 personer utanför grindarna. Foto: Google maps


klar

Artikellänk är kopierad

130 personer som trodde att de fått jobb på ett nystartat företag i Växjö tros ha blivit utsatta för ett bedrägeriförsök – men det är mycket oklart på vilket vis, rapporterar P4 Kronoberg.

De "nyanställda" samladeslager- och logistikföretaget Alwex i helgen utanför  lokaler i tron om att de skulle börja jobba på det nystartade företaget Jusab. Men Alwex var ovetande och polisen fick kallas till platsen för att ta upp anmälningar från de många missnöjda.

Nu lyfts tanken att det kan ha rört sig om ett tillkränglat bedrägeriförsök.

– Jag har fått information om att de här personerna har lämnat från sig personuppgifter och bankkontonummer. Och risken finns att även sms-lån tas eller liknande i deras namn men med andra mottagarkonton, säger bedrägeriexperten Peter Forsman till radion.

Forsman föreläser bland annat om internetbedrägerier och bluffakturor. Han är dock osäker på varför inte bluffmakarna gått en enklare väg om det nu var personuppgifter de ville åt. Vare sig polisen på bedrägeriroteln eller Forsman har hört talas om den här typen av bluff tidigare.

 – Inte i den här omfattningen. Polisen som jag varit i kontakt med kliar sig lika mycket som jag i huvudet. Vi vet inte vart det här kommer att ta vägen, utan det är ett nytt modus som vi inte har sett tidigare.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro