ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mystiska övernattare på skolor ska utredas

Sebastian Chaaban · 25 Okt 2013
Uppdaterad 25 Okt 2013

Övernattare och obehöriga i lokalerna. Nu kan säkerheten komma att utredas på gymnasieskolorna i innerstaden. "Det är en allvarlig fråga då det handlar om elevernas trygghet", säger Jan Valeskog, (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Östra real, en av de skolor som hemsökts.
Östra real, en av de skolor som hemsökts.Foto: Lotta Bergseth

I en motion skriver Valeskog, som sitter i kommunfullmäktige och är vice ordförande i Utbildningsnämnden, att säkerheten kring skolorna i innerstaden måste ses över – för att minska riskerna för allvarliga incidenter.

– Det finns ett stort antal kommunala gymnasieskolor i centrala Stockholm som har många ingångar, det är lätt att ta sig in och svårt att ha översikt på om det rör sig om obehöriga, säger Valeskog.  

Även ”övernattare”, människor som sover över på skolorna, förekommer vid en del gymnasier, samt ”gratisätare” som passar på att utnyttja skolans lunch.

– Man måste ha koll på skolornas in- och utgångarna, så inte obehöriga eller övernattare för den delen tar sig in. Det handlar om elevernas trygghet, säger Valeskog.

Utbildningsförvaltningen delar bilden att det finns förbättringsområden när det gäller säkerhet, samt att ”övernattare” förekommer vid en del skolor, även om det inte anses vara ett större problem.

Jan Holmquist är gymnasiedirektör vid förvaltningen.

– Det kan behövas en fördjupad utredning kring de här frågorna. Hur stort är problemet och vad skulle det kosta att åtgärda? Det finns ju en potentiell risk med att obehöriga tar sig in i skolorna. Hur kan vi höja säkerheten, det är den viktigaste frågan, säger Holmquist.

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro