ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mystiskt rymdobjekt oroar – kan vara rysk "satellitdödare"

Åsa Larsson · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014
Oron är att rymden ska bli en ny yta för krigföring.

Oron är att rymden ska bli en ny yta för krigföring. Foto: AP Photo/NASA/JPL-Caltech


klar

Artikellänk är kopierad

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har gjort en bild över allt rymdskrot som man övervakar.
Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har gjort en bild över allt rymdskrot som man övervakar.Foto: Nasa/AP Photo

Ett mystiskt rymdföremål har väckt oro över att Rysslands nedlagda anti-satellitprogram kan ha väckts till liv. Objekt 2014-28E, som det har döpts till, kan vara rymdskrot – men även en rysk "satellitdödare".

Föremålet rör sig med misstänkt precision över himlavalvet och dök upp i maj när Ryssland sköt upp en raket i syfte att placera ut tre satelliter till en befintlig militärinstallation, skriver tidningen Financial times.

– Vad det än är så ser det experimentellt ut, säger Patricia Lewis,rymdsäkerhetsexpert​ och  forskningschef på tankesmedjan Chatham House till Financial times.

– Den kan ha ett antal funktioner, vissa civila och andra militära. En möjlighet är nån slags gripmekanism, en annan kinetiska kulor som skjuts mot andra satelliter. Eller så skulle det kunna rör sig om cyberattacker eller störningssändningar satelliter emellan, säger hon.

​Oron är stor, dels för att Ryssland är tystlåtet och dels för att landet tidigare haft programmet "Istrebitel Sputnikov" vars syfte var just att slå ut satelliter.

Både Ryssland och USA skrinlade en del av sina rymdprojekt efter järnridåns fall. Att kunna förstöra eller störa andra nationers satelliter anses som en kraftfull militär kapacitet och på sistone har intresset vaknat till liv.

Cyberattacker mot satelliter sker redan, enligt rymdsäkerhetsexperten Patricia Lewis. Senast i förra veckan kopplade kinesiska hackare upp sig mot amerikanska vädersatelliter, skriver Financial times.

I maj noterades ovanliga rörelser från den kinesiska satelliten Shijian 15, vilket väckte spekulationer om en möjlig robotarm som skulle kunna ta tag i andra föremål i rymden.

En expert på rysk militär säger till Financial times att med tanke på framstegen som gjorts av andra nationer samt den raskt försämrade relationen mellan Ryssland och väst så är det strategiskt rimligt av Ryssland att åter starta upp sitt anti-satellitprogram.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro