ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Myter och fakta om att raka könshåret

Suzann Larsdotter, sexolog, RFSU. · 5 Apr 2016
Uppdaterad 7 Jun 2017

Hår på könet är en smaksak och bör så förbli. Ingen skall behöva känna sig tvingad att vare sig spara ut sitt hår eller behöva raka det. Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU, sorterar bland myter och fakta.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en ganska ny idé att könshår skulle vara något obehagligt. Om man tittar på en porrfilm från 70-talet är det svårt att inte förvånas över buskagen som blir synliga. Rädslan för könshår handlar idag om en rädsla för vad som är normöverskridande. Idag är det inte ovanligt att människor tycker att könshår är fult och äckligt och det är i högsta grad en produkt av samhällets normer och värderingar.

Många hävdar att könshår är ohygieniskt. Det är en myt!

Inför en operation så är riktlinjerna att man inte ska raka eller ta bort hår i närheten av operationsområdet då detta faktiskt leder till att infektionsrisken ökar. När man tar bort hår blir hårsäckarna irriterade och det skapas en massa mikroskopiska små sår.

Om du ofta rakar eller vaxar dig blir huden irriterad. Den varma och fuktiga miljön kring könet blir ett utrymme för små bakterieodlingar. Det är inte ovanligt att hitta små inflammationer i hårsäckarna på rakade könsorgan. Allt fler drabbas av bölder som behöver behandlas. När du nyligen rakat könet är huden också mer sårbar för herpes på grund av de mikroskopiska små såren.

Könshåren fyller ett syfte. De skapar en kudde mot friktion som kan orsaka hud nötning och skada, det ger ett skydd mot bakterier .

Om du är orolig för att din sexpartner skulle riskera att få ett hår i munnen under sex så är ett tips att kamma igenom pubeshåret innan du skall ha sex, då lossnar lösa hårstrån. Om sexet kommer lite oplanerat borsta genom håret med fingrarna.

Om du vill ta bort könshår så är det mest kroppsvänliga är att ansa könshåret med en sax. Annars går det att raka, använda epilator eller vaxa.

klar

Artikellänk är kopierad

Suzann Larsdotter, sexolog, RFSU.
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro