ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Myter och fördomar om privatleasing

Daniel Cederlund · 11 Feb 2016
Uppdaterad 11 Feb 2016

Foto: All Over Press


Äh, det där är bara skumrask!”. Nya företeelser har en tendens att ha skepsis i tätt släptåg innan de får fäste på marknaden. Privatleasing är inget undantag. Vi listade fem vanliga fördomar om privatleasing och tog hjälp av leasingentreprenören Sverker Andersson för att bemöta dem.

klar

Artikellänk är kopierad

"Det är nog billigare att köpa en begagnad bil”

– Det skiljer faktiskt mindre än vad man kan tro. Till exempel blir försäkringen klart dyrare på en begagnad bil då det inte ingår någon vagnskadeförsäkring, vilket alltid ingår i nya bilar. Servicekostnaden tenderar att vara högre på en gammal bil plus att reservdelar får bekostas av dig själv när bilen går sönder. Däckens skick varierar på begagnade bilar, på en ny bil vet du att du får nya däck och framför allt är nya bilar oftast bränslesnålare än gamla.

”Leasing är bara till för de som inte har några pengar”

– Det är faktiskt ganska ovanligt med kontanta bilköp. Väljer man inte leasing finansierar man oftast genom billån, avbetalning eller ett lån på sitt boende.

”Det är billigare att ha en tjänstebil på företaget om man kan”

– Kör du mycket i jobbet kan det faktiskt vara ekonomiskt fördelaktigt att använda egen bil eller privatleasing. Om du däremot kör många mil och enbart privat kan en tjänstebil vara bra för plånboken. Fördelen med att leasa via företaget är att du slipper en del privata ekonomiska risker. Men glöm inte att om du är egen företagare är det ditt företag som betalar hela bilkostnaden plus att du som förare måste betala förmånsvärdet privat. Här är det bra att ta hjälp av någon kunnig på området för att räkna ut den bästa dealen för just dig.

”Det tillkommer alltid en massa extrakostnader”

– Detta stämmer faktiskt inte om du är noggrann. Väljer du ett bra avtal där service, försäkring och vinterhjul ingår slipper du otäcka överraskningar i din bilbudget. Då tillkommer bara bränsle och fordonsskatt. Se till att avtalet innehåller allt du kan tänkas behöva så slipper du tråkiga merkostnader.

”Det tillkommer alltid kostnader när man lämnar tillbaka bilen"

– Om du har valt ett bra avtal har du kontroll över situationen. Via din försäkring ser du till att laga eventuella krockskador och dylikt. Sköt om bilen som om den vore din egen och se till att göra affären med en seriös aktör så behöver du inte oroa dig för obehagliga överraskningar vid återlämnandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro