ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Myter och föreställningar om längd – så ligger det till

Joel Linde · 24 Nov 2015
Uppdaterad 27 Nov 2015
Ariana Grande, 153 cm.

Ariana Grande, 153 cm. Foto: Jordan Strauss/Ap


Det pratas mycket om vad en människas yttre attribut säger om dennes övriga egenskaper. Men hur mycket sanning ligger det egentligen i påståendena? Metro reder ut några vanliga föreställningar om längd.

klar

Artikellänk är kopierad

Gisele Bundchen, 180 cm.
Gisele Bundchen, 180 cm.Foto: Andre Penner/Ap
Justin Bieber, 175 cm.
Justin Bieber, 175 cm.Foto: Jordan Strauss/Ap
Tom Cruise, 170 cm.
Tom Cruise, 170 cm.Foto: Evan Agostini/Ap
Zlatan Ibrahimovic, 195 cm.
Zlatan Ibrahimovic, 195 cm.Foto: Andreas Hillergren/TT
Uma Thurman, 182 cm.
Uma Thurman, 182 cm.Foto: Charles Sykes/Ap

Korta män är mer avundsjuka?

Vårt samhälle uttrycker ofta en förkärlek för långa, resliga personer genom hur de framställs i bilder och på film, vilket kan kopplas till att det ibland talas om ett Napoleonkomplex. Napoleon var enligt historien en kort man, och det sades att han sökte kompensera detta genom att erövra och uppnå makt.

Och det finns en hel del forskning som stödjer att korta män skulle vara mer svartsjuka än sina mer resliga rivaler. Forskning visar också att kvinnor som är en bra bit under eller över medellängd är mer svartsjuka, eftersom medellånga kvinnor statistiskt sett lyckas bättre med att attrahera en partner.

Psykologen Christian Rück forskar om dysmorfofobi (BDD), alltså föreställningen om att det är något fel eller icke önskvärt med ens kropp, och enligt honom är längdkomplex inte alls särskilt vanligt.

– Längd är förhållandevis ovanligt som BDD-symptom, säger han.

Det är betydligt vanligare med komplex för sin hud, näsa eller hårväxt, till exempel. Totalt har ungefär två procent av svenskarna BDD. Något utbrett Napoleonkomplex, eller andra säregna drag baserade på längd har han alltså inte märkt av.

Korta kvinnor kilar stadigare?

Även om medellånga kvinnor tycks lyckas bättre med att ragga så är det korta kvinnor som har de mest lyckade långsiktiga förhållandena. En brittisk studie som publicerades i det vetenskapliga magasinet New scientist visade att korta kvinnor (158 cm) oftare var gifta och hade barn än längre kvinnor. 

Långa människor är mer framgångsrika?

Faktum är att svaret är ganska entydigt: Ja, det finns ett tydligt samband mellan längd och inkomst. Stora studier från USA och Storbritannien visar att för varje femtal centimeter längre en person är så ökar medelårslönen med runt 10 000 kronor, skriver Illustrerad vetenskap.

Det hänger också ihop med studier som visar att sannolikheten är högre att en längre person genomgår eftergymnasiala studier.

Lång man, lång snopp?

Forskare vid King’s college i London har sammanställt resultatet från 17 olika penisstudier där sammanlagt 15 521 män av olika nationalitet och ålder har undersökts.

Den genomsnittliga längden på en slak penis är 9.31 centimeter, och genomsnittet för en erigerad är 13.12 centimeter. I studien såg man även ett visst samband mellan mannens kroppslängd och penisens längd i erigerat tillstånd. Det är helt enkelt så att kroppsdelarna oftast är proportionerliga, men det kan så klart variera, precis som alla andra kroppsdelar.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro