ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Myteri mot smaklagar funkar inte

Karin Ericson · 18 Apr 2013
Uppdaterad 18 Apr 2013
En del av Myteris rätter borde motverkas med militär övermakt, helt enligt lagen rörande myteri, tycker Karin Ericson.

En del av Myteris rätter borde motverkas med militär övermakt, helt enligt lagen rörande myteri, tycker Karin Ericson.


På Myteri är ambitionen att bryta mot rådande matlagar. Men de är mer entusiastiska än fingerfärdiga.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett myteri är ett uppror mot högre makter. Mot lagar och överordnade. Det finns inga fall av myteri på svensk mark de senaste tio åren men en del domstolsbeslut som faller under brottsrubriken ”ohörsamhet mot ordningsmakten”.

Restaurang Myteri drivs av killarna bakom Rebell. Att förklara vad de vill förmedla med sina två namn är överflödigt. De har fått mycket uppmärksamhet för sitt orädda sätt, udda maträtter, att de efter ett år släppt en bok om sin krog och nu öppnar fiskrestaurang i två våningar på toppläge vid Lilla torg. Få frågar sig om det är bra.

De flesta myterier sker på öppet hav. Och den som gör uppror mot rådande lagar inom matlagning rör sig på djupt vatten där endast ett fåtal toppkockar i världen lyckas simma. Det krävs enorm skicklighet för att lyckas med precision och balans när man bryter mot regler och sammanför nya smaker. Hård träning, disciplin och kunskap är nödvändigt om man ger sig på den här typen av matlagning. Möjligen feeling men knappast freestyling. På Noma kan det ta ett år av övning och arbete i testköket bakom kulisserna innan en rätt är så precis i sitt utförande att den hamnar på menyn. Det är kaxigt att ge sig ut på öppet hav. Rent av dumdristigt. Och det finns statistik som visar att unga män är mest benägna att överskatta sin förmåga och ta sig vatten över huvudet.

Det sker på Myteri. De rätter som faller under brottsrubriken ”ohörsamhet mot ordningsmakten”, som gravad pressad torsk med kycklinglever ovanpå, små skrynkliga blåbär och lök, borde motverkas med militär övermakt. Det står i lagen att befälhavare får använda det våld som krävs för att häva myteri. Alla vid bordet är redo att göra detta.

De grillade havskräftorna är dock fina, regnbågslaxen har fått en något bitter sotig bismak på undersidan men är i övrigt perfekt grillad. En personlig favorit, krabbkakor, är mjuka, saftiga och har en knaprig gyllenbrun yta.  Ostronen vågar vi prova tillsammans med en havtornsglass som visar sig vara både roligt och bra.

Myteri klarar sig när de håller sig till enkla rätter. Men de är mer entusiastiska än fingerfärdiga vilket resulterar i flera bottennapp bland rätterna, missar hos serveringspersonalen och en meny som behöver struktur. Den redan populära restaurangen med utstuderad inredning, ambitiös cocktailbar, dj om helgerna och ung personal i färgglada flugor är ett roligt inslag på det stagnerade Lilla torg. Men uppror mot smaklagar undanbedes. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karin Ericson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro