ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nadja demonstrerade mot polisens rom-register: "Fruktansvärt"

Frida Sundkvist · 23 Sep 2013
Uppdaterad 24 Sep 2013

Det blev en lugn tillställning när några hundra personer samlades på Mynttorget för att markera mot polisen efter DN:s avslöjande att polisen i Skåne för ett register över 4 029 romer, däribland små barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Nadja Svart har nekats köpa bostad och trakasserats av polisen. Enligt henne är den enda orsaken att hon är rom. På måndagen demonstrerade hon tillsammans med Josef Thunholm, Shane Thunholm, 3, och Nicolas Lindahl Svart, 10, mot etnisk diskriminering mot romer.
Nadja Svart har nekats köpa bostad och trakasserats av polisen. Enligt henne är den enda orsaken att hon är rom. På måndagen demonstrerade hon tillsammans med Josef Thunholm, Shane Thunholm, 3, och Nicolas Lindahl Svart, 10, mot etnisk diskriminering mot romer.Foto: Lotta Bergseth

Polisen var inledningsvis på plats på demonstrationen, men lämnade när det stod klart att det gick lugnt till. 

– Jag tycker som alla andra, det är fruktansvärt. Men det är som en soppa som kokar och sen planar ut, säger Nadja Svart som besöker demonstrationen tillsammans med sin familj.

Hon är rom och har själv blivit nekad att köpa bostad och har dessutom förhörd av polisen för ett mord som skedde i hennes hemstad som hon för länge sedan lämnat. Helt obefogat, säger hon. När polisen frågat henne om hennes familj och släkt avslutade han med att säga "Ni är lite luriga ändå, det är vi överens om va?". 

– Det är bara en i raden av saker jag stött på, säger hon.

Efter DN:s avslöjande på måndagen ringde Nadja till polisen för att få veta mer om förundersökningen där hon utfrågades. Hon fick ingen hjälp. 

Hennes pojkvän Josef Thunholm är sammanbiten.  – Ska det inte ta slut snart? 

På plakaten på demonstrationen stod det "stoppa polisens rasistiska register", men polisen tog för kvällen inte emot muntlig kritik. De nöjde sig med att passera demonstrationen bil då och då. 

LÄS MER: "Det finns anledning att misstänka brott"

LÄS MER: Sarnecki om registret: Totalt vansinnigt"

►LÄS MER: "Här är skånepolisens värsta skandaler"

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro