ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Naffie, 31, ryckte ut när en man fick hjärtattack på tunnelbanan

Linnea Carlén · 25 Feb 2015
Uppdaterad 25 Feb 2015
För några veckor sedan blev Naffie Oehmke utbildad i hjärt-lungräddning. När en man i förra veckan fick en hjärtattack vid Gullmarsplans tunnelbana tvekade hon inte en sekund på att rycka in.

För några veckor sedan blev Naffie Oehmke utbildad i hjärt-lungräddning. När en man i förra veckan fick en hjärtattack vid Gullmarsplans tunnelbana tvekade hon inte en sekund på att rycka in. Foto: Faksimil TT / Privat


I fredags när Naffie Oehmke, 31, åkte tunnelbanans gröna linje hem till Farsta i Stockholm drabbades en för henne okänd man av en hjärinfarkt. När ingen annan ville eller kunde hjälpa till ryckte hon och en annan ung kvinna ut och gjorde hjärt-lungräddning. Hon beskrivs nu som "en slags hjälte".

klar

Artikellänk är kopierad

Det var runt lunchtid i fredags när Naffie Oehmke åkte tunnelbana på väg hem från sin undersköterskeutbildning vid Skanstull i Stockholm som en man i övre medelåldern singlade ner på tunnelbanegolvet.

– När vi kom till Gullmarsplan klev en man på och så fort han kom in på tunnelbanan fick han en hjärtattack. Jag satt en bit in på tåget och hörde någon tjej som skrek på hjälp och frågade: ”Finns det någon läkare här?”. Så jag gick fram och hjälpte till, säger Naffie till Metro.

Trots att det bara var några veckor sedan hon, som en del i den ettåriga utbildningen haft en kurs i hjärt-lungräddning, HLR, tvekade Naffie inte en sekund på att hjälpa till när ingen annan i vagnen ville eller kunde komma till mannens räddning. – Jag tänkte inte på om jag var rädd eller inte, jag ville bara hjälpa till. Jag har bara gjort det på en docka tidigare, men är glad att jag kunde hjälpa till, säger hon. Tillsammans med en annan ung kvinna satte hon igång hjärt-lungräddning på mannen, som enligt henne var i övre medelåldern.

– Den andra tjejen blåste in luft i honom och jag tryckte på hans hjärta. Innan dess kom det spärrvakter med en hjärtstartare, satte på den och så fortsatte vi HLR och höll på där i 20 minuter tills ambulansen kom och tog över, säger hon.

Att just hon sprang fram för att hjälpa till kan hon inte riktigt förklara. Naffie berättar att hon jobbat på hemtjänsten i fyra år och är van att ta hand om människor, men säger att hon i fredags inte tänkte så mycket utan bara agerade.

– Efteråt när ambulansen kom och tog över blev jag ledsen och skakade. 

Hon och den andra kvinnan blev erbjudna hjälp att kontakta anhöriga men sa att de klarade sig.

– Vi pratade och kramades, sen gick alla sin väg, säger hon.

Oskar Rosén, vars fru studerar tillsammans med Naffie på undersköterskeutbildningen, beskriver hennes insats som något utöver det vanliga.

– Tydligen var det ingen annan som ville eller kunde hjälpa till. Ambulanspersonalen sa att hon och den andra hade räddat mannens liv. Naffie kan man på så sätt säga är en slags hjälte, skriver han i ett mejl till Metro.

Naffie åkte vidare hem till sin familj i Farsta, där hon bott sedan hon kom till Sverige för snart åtta år sedan. Men när Metro pratar med henne på tisdagen har hon ännu inte kunnat släppa händelsen.

– Jag kan fortfarande inte sluta tänka på den här mannen. Jag vill faktiskt veta om han klarade sig eller inte. Jag kan inte lugna mig innan jag vet vad som hände. Jag hoppas att han klarade sig, men jag vet faktiskt inte. Vi har i alla fall gjort vårt bästa, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro