ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Någon av dem ska utmana Trump – sju höjdpunkter från de första debatterna

Anton Gustafsson · 28 Jun 2019
Uppdaterad 1 Aug 2019

Foto: TT


Rasism, matkrig och åldersattacker, det blev som vanligt livat när amerikanska presidentkandidater debatterade. Metro listar sju höjdpunkter i de två debatterna.

klar

Artikellänk är kopierad

pil
I korthet

Vad: De första debatterna mellan de demokrater som vill utmana Donald Trump i presidentvalet 2020 har ägt rum.

Var: Debatterna hölls i Miami.

När: Debatterna var natten mot torsdag och natten mot fredag, svensk tid.

Vilka: Det var 20 kandidater som gjorde upp i debatterna.

Hur: Hälften av kandidaterna debatterade natten mot torsdag och den andra hälften gick på scenen natten mot fredag.

Varför: I och med debatterna har primärvalskampanjen dragit i gång på allvar. Syftet är att ta fram en presidentkandidat som ska utmana Trump i presidentvalet 2020.

1: Tre kandidater valde att hålla utläggningar på spanska

I USA finns det en stor latinamerikansk majoritet som talar spanska. Den gruppen röster brukar ses som viktiga att vinna om man ska ta hem ett val. Därför valde kandidaterna Beto O'Rourke, Cory Booker och Julián Castro att visa sina språkkunskaper genom att hålla hela utläggningar på spanska. Den som vann matchen om spanskan anses vara kongressledamoten från Texas Beto O'Rourke som överraskade de flesta när han snackade i princip felfri spanska.

Beto O'Rourkes anförande på spanska var lyckat och blev viralt. Foto: TT
LÄS MER
Rekordmånga vill utmana Trump – här är alla kandidaterna

2: Inte rasist, men?

Senatorn från Kalifornien Kamala Harris gick hårt åt åldermannen Joe Biden. Harris attackerade Joe Biden för hans uttalanden om att man måste kunna sammarbeta med alla, även rasister. Biden berömde sig själv då han hade lyckats stifta lagar tillsammans med politiker som hade stått bakom segregationen, men attacken slutade inte där. På 1960-talet hade Joe Biden varit emot mot så kallad "bussning". Det var en metod som användes för att integrera svarta och vita ungdomar med varandra. Kamal Harris berättade att hon hade varit en av dem som hade gynnats av bussningen och att det smärtade henne att Joe Biden hade varit emot det. Harris inledde attacken med att säga ”I do not belive you are a racist, but...”. Joe Biden försvarade sig gonom att mumla och sluddra för att sedan själv ge bort ordet, inte jättebra duckat av Biden med andra ord.

Kamala Harris är en av förhandsfavoriterna och gick därför hårt åt den nuvarande ledaren i racet, Joe Biden. Foto: TT

3: Gamlingarna gaddade ihop sig

Representantledamoten Eric Swalwell berättade att för 32 år sedan, när Swalwell var sex år, hade han sett Joe Biden tala i Kalifornien. Då hade Joe Biden pratat om vikten av att det politiska etablissemanget måste lämna över den politiska facklan till nästa generation. Swalwell höll med, och tyckte nu att det var dags att den 76-årige Biden skulle lämna över facklan till den nya generationen. Biden höll inte alls med och sa att han var precis rätt man att bära in den facklan i Vita huset 2020. Då ryckte den 77-åriga Bernie Sanders och försvarade sig själv och Joe Biden genom att säga att det krävs en gamling för att våga stå upp mot Wall street och oljeindustrin.

"Gamlingarna" Sanders och Biden höll ihop när andra kandidater tog upp deras ålder. Foto: TT
LÄS MER
Bilden som skakar världen: Därför riskerar många allt för ett liv i USA

4: Marianne Williamson är trött på politik och planer

Den andliga föreläsaren och författaren Marianne Williamson från Texas var en av de mest okända i den andra debatten. Hon tyckte att det var synd att de inte pratade mer om hur man vinner över Donald Trump, och Williamson hade en idé hur man gör det på bästa sätt. Hon menar att det är omöjligt att slå Trump genom att bara prata politik och ha ”en bra plan”. Hon menar att Trump har odlat rädsla i det amerikanska folket, och det enda som kan slå den rädslan är kärlek. Hon fortsatte och berättade att kärleken alltid vinner mot rädslan och att hon gärna tar upp kampen mot Trump med hjälp av kärleken. Och något måste Wiliamson ha gjort rätt, för efter debatten var hon den kandidaten som flest amerikaner googlade på, enligt Google.

Marianne Williamson gick från den mest okända kandidaten till den mest googlade efter debtten. Foto: TT

5: "Matkriget"

Ett av de mest snabbtänkta svaren i debatten stod Kamala Harris för. Under en av de mest hätska diskussionerna i debatten där alla pratade i munnen på varandra höjde Harris rösten så de övriga tystnade. Hon sa då att ”det amerikanska folket vill inte bevittna ett matkrig i den här debatten, de vill ha mat på sina bord”. Det retoriska greppet fick det högsta jublet på hela kvällen.

6: Debatternas snyggaste oneliner

Amy Klobuchar från Minnesota var ovanligt pigg i debatten och stod för flera fina formuleringar. Den som fick högst jubel var alkoholrelaterad. Sjukförsäkringssystemet är en av de hetaste frågorna i primärvalet och de flesta kandidaterna tävlar om att lova det mest generösa systemet om de blir valda. Det var i den diskussionen som Amy Klobuchar kallade Donald Trumps sjukförsäkringspolitik för ”All foam and no beer”, till publikens förtjusning.

Amy Klobuchar gjorde en bra debatt och kom med flera utspel som fick stort jubel. Foto: TT

7: Mayor Pete erkänner misslyckande

Borgmästaren Pete Buttigieg från South bend, Indiana har skuggat topptrion Joe Biden, Bernie Sanders och Elisabeth Warren i opinionsundersökningarna. Han har setts som en möjlig utmanare till kandidaturen. Men i debatten gjorde han en slät figur och hamnade snabbt i skuggan av de mer karismatiska rivalerna Biden, Harris, Sanders och inte minst Marianne Williamson. Buttigieg får ofta kritik för att han inte har lyckats få upp antalet svarta poliser i sin stad trots att så många av invånarna är svarta, och han fick frågan igen under den andra debatten. Buttigiegs enkla svar på den frågan var ”Because I couldn’t get it done”. Frågan är om det erkännandet visar att Buttigieg är en ödmjuk och ärlig politiker eller om han visade sig svag inför väljarna.

Det lär visa sig om Pete Buttigiegs erkännande av sitt misslyckande kommer gynna eller såra honom i opinionen. Foto: TT
LÄS MER
Dokument: USA och Iran – därför hatar de varandra
pil
Här är de 20 kandidaterna som deltog i debatterna

Debatt 1:

(Stöd bland väljarna inom parentes)

Elizabeth Warren, senator från Massachusetts (12,4 procent).

Beto O'Rourke, tidigare kongressledamot från Texas (3,3).

Cory Booker, senator från Minnesota (2,4).

Amy Klobuchar, senator från Minnesota (1,0).

Julián Castro, tidigare bostadsminister, exborgmästare i San Antonio (0,8).

Tim Ryan, representanthusledamot från Ohio (0,6).

John Delaney, tidigare representanthusledamot från Maryland (0,5).

Tulsi Gabbard, kongressledamot från Hawaii (0,5).

Jay Inslee, tidigare guvernör i Washington (0,5).

Bill de Blasio, borgmästare i New York (0,4).

Debatt 2:

Joe Biden, tidigare vicepresident och senator (32,1 procent).

Bernie Sanders, senator från Vermont (16,5).

Pete Buttigieg, borgmästare från Indianastaden South Bend (7,0).

Kamala Harris, senator från Kalifornien (7,0).

Andrew Yang, affärsman (1,3).

Michael Bennet, senator från Colorado (0,4).

Kirsten Gillibrand, senator från New York (0,4).

John Hickenlooper, tidigare guvernör i Colorado (0,3).

Eric Swalwell, representanthusledamot från Kalifornien (0,1).

Marianne Williamson, författare och föreläsare (0,1).

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro