ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Någon har ritat davidsstjärnor och hakkors på deras dörr – i tre års tid

Aron Andersson · 17 Mar 2015
Uppdaterad 17 Mar 2015

Foto: Privat


Under tre års tid har någon ritat hakkors och davidsstjärnor på lägenhetsdörren. Polisen har inte hittat någon gärningsperson – och de får inte sätta upp någon övervakningskamera.

klar

Artikellänk är kopierad

På måndagen besökte president Barack Obamas sändebud mot antisemitism Malmö. Ira Forman var i staden för att granska hur hot och trakasserier mot stadens judar hanteras, skriver Sydsvenskan.

Anledningen är att hatbrotten ökar i staden. Ett exempel är ”Ellen”, som i tre års tid har fått hakkors och judestjärnor klottrade på sin lägenhetsdörr.

– Varenda tillfälle är polisanmält, säger hon till Metro.

Efter en attack måste dörren rengöras och händelsen polisanmälas. Men att sätta stopp för de upprepade hatbrotten har visat sig vara svårt.

– Polisen kan inte sätta någon att vakta vår dörr. Jag kan själv vakta min dörr, men jag orkar inte ens en vecka. Jag har ett jobb att sköta, jag kan inte sitta vaken och titta ut genom titthålet, säger hon till Metro.

I tre års tid har situationen sett likadan ut och hatbrottsenheten har inte hittat någon skyldig. ”Ellen” får inte själv sätta upp en övervakningskamera, eftersom privatpersoner inte får övervaka allmänna utrymmen, dit trapphuset räknas, och hittills har inte heller polis satt upp någon kamera.

– Det är inte så att ingen någonsin fått en kamera uppsatt, men grejen är att jag får inte sätta upp den själv. De flesta hade kanske gjort det ändå vid det här laget, men jag känner inte jag ska behöva bryta mot lagen, säger hon till Metro.

Hatbrottsenheten i Malmö är väl insatta i ärendet, och har kollat på möjligheterna att kameraövervaka. Men brottet anses för ringa för att den åtgärden ska vara befogad.

– Vi har diskuterat med åklagare om att eventuellt ta det som olaga förföljelse, för att höja upp det, säger Thomas Bull, förundersökningsledare vid polisens hatbrottsgrupp i Malmö.

Enligt honom är det vanligt att hatbrott pågår länge, men det är också vanligt att det inte anmäls, för att den som utsätts ser det som en del av vardagen.

– Tre år kan väl kanske vara ganska lång tid, men som svar på frågan kan jag känna att när man får in ett typiskt hatbrott så kan det ofta stå i förhöret att ”nu är måttet rågat, nu har det pågått för länge”. Så det är vanligt skulle jag påstå, att man normaliserar det, säger han.

Rikspolischef Dan Eliasson har tidigare meddelat att utredningen av hatbrott kommer att tillföras mer resurser, något han upprepade under sin medverkan av P1 Debatt i helgen.

– Vi omdisponerar våra styrkor, vi ägnar mer resurser åt hatbrott, hets mot folkgrupp, olaga diskriminering och vi bygger upp och stärker vår förmåga på internet. För att vi ska komma till rätta med det här, det är inte okej det som sker just nu.

Thomas Bull säger att förändringen är för ny för att veta exakt hur resurserna kommer att användas, men att det på sikt kan leda till att fler personer åker dit för hatbrott. 

Även ”Ellen” är positivt inställd till rikspolischefens uttalanden.

– Jag förutsätter att han står vid sitt ord, annars får jag väl påminna honom. Det är populärt med öppna brev nuförtiden, säger hon till Metro.

”Ellen” heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro