ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Några steg närmare laglig nedladdning

Kristoffer Rengfors · 27 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NEDLADDNING. Nedladdning av amerikanska TV-program blir vanligare och vanligare i Sverige. De lagliga alternativen har lyst med sin frånvaro, eller så fungerar de bara i USA. Men marknaden "over there" börjar så sakteligen att röra på sig. Tidigare i veckan lanserade Bittorent ett lagligt sätt att ladda ner tv-program, sedan tidigare säljer Apple serier genom  iTunes, i alla fall i USA. Och snart lanserar skaparna av Kazaa och Skype sin senaste satsning Joost som ytterligare ska förändra tv-tittande på webben. – Det är inte webb-video, det är TV, säger Janus Friis, en av skaparna till New York Times när tjänsten jämfördes med YouTube. Joost har slutit ett avtal med Viacom vilket innebär att kanaler som MTV, Comedy Central och VH1 kommer finnas på Joost. Att även YouTube inom en nära framtid sluter avtal med något av de större tv-bolagen i USA är ingen vild gissning. Bittorent kan erbjuda ett stort urval av filmer men saknar ännu de riktigt tunga bolagen.

Det som är klart är att det nu börjar dyka upp lagliga alternativ till sidor som Tvtorrents och Piratebay. Det amerikanska tv-material som finns på iTunes, Bittorrent och Joost är bara tillgängligt för köp i USA. Rättighetsproblem gör det tyvärr föga troligt att svenskar på laglig väg ska kunna följa tv-programen direkt när de sänds, men de nya satsningarna är åtminstone ett steg närmare en laglig väg att ladda ner.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro