ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nakenröntgen i USA redan efter sommaren

Kristoffer Rengfors · 7 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Hela kroppen läses av och en bild skickas till ett närliggande rum. Personen som får se den "nakna" bilden ska inte kunna se vem som står framför läsaren.

Hela kroppen läses av och en bild skickas till ett närliggande rum. Personen som får se den "nakna" bilden ska inte kunna se vem som står framför läsaren. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Efter sommaren kan metalldetektorn på flygplatsen vara borta. Alla som reser till USA kan då istället tvingas ställa upp på nakenfotografering. De ökända "nakenskanners" som ska göra det möjligt för USA att ta bort förbudet mot att bära vätskor på flygplan kan snart börja användas. Just nu avslutas tester på sex amerikanska flygplatser, och maskinerna kan snart börja placeras ut på flygplatser."Nakenskannern" har fått sitt namn från det faktum att passagerare kommer tvingas ställa sig framför en röntgenmaskin som läser av hela kroppen. Bilden som visas för flygplatsens personal kommer att vara ytterst avslöjande. Men enligt det amerikanska luftfartsverket ska de personer som ser "nakenbilderna" inte kunna se vilken passagerare som står framför läsaren, skriver New York Times. 

Den som är rädd för strålning behöver dock inte oroa sig, om man inte flyger väldigt ofta.– Passagerarna utsätts för lika mycket strålning som under två minuter i ett flygplan, skriver amerikanska luftfartsverket i ett uttalande.Varje röntgenmaskin kommer att kosta drygt en miljon kronor. Samtidigt som de nya röntgensystemen placeras ut på amerikanska flygplatser kommer även nya röntgensystem för undersökning av bagage att sättas ut. Bägge de nya systemen ska klara av att upptäcka sprängämnen, vilket kommer att leda till att reglerna som hindrar passagerare att ta om bord vätskor i handbagaget kommer att kunna slopas.Hur passagerare kommer reagera när de tvingas visas upp nakna vid säkerhetskontrollen är osäkert. Men de amerikanska myndigheterna räknar med att köerna kommer att minska rejält. Redan efter sommaren kommer de första amerikanska flygplatserna få tillgång till de nya röntgenmaskinerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro