ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nakenskanner stoppar inte självmordsbombare

Jenny Sköld · 7 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
I framtiden kan röntgenteknik användas på flygplatser i USA och Europa.

I framtiden kan röntgenteknik användas på flygplatser i USA och Europa.


klar

Artikellänk är kopierad

I augusti i år lirkar en al-Qaidamedlem upp en bomb i analen. I samma ögonblick blev de nya så kallade nakenskannrarna på flygplatserna värdelösa. Nu kan flygpassagerare tvingas gå genom helkroppsröntgen innan de går ombord på planet.

Attacken i augusti, där en terrorist detonerade en bomb inuti sin egen kropp, misslyckades. Målet för attacken var den saudiske antiterrorchefen Prins Mohammed bin Nayef, som överlevde. MEn poängen är att den 26-årige självmordsbombaren lyckades ta sig igenom alla säkerhetskontroller innan han tilläts att komma in i mötesrummet där  attacken ägde rum.

Nu är det bara en tidsfråga innan liknande metoder används för att smuggla in bomber på ett flygplan. Där kan skadan bli förödande, menar experter.– Terroristattacken i Jeddah kommer att ha en omfattande global inverkan på säkerheten i flera år framöver. Konsekvenerna blir oerhörda. Detta kommer helt att ändra på regler kring röntgentaktiken och tekniken, säger Sandy Straus, chefsingenjör för Explosive Academy i Florida. Skannrar med låg strålning används redan på amerikanska och på vissa europeiska flygplatser sedan två år tillbaka. Men de visar bara metallföremål som bärs innanför kläderna. Frankrikes nationella säkerhetstjänst vill skärpa säkerheten ytterligare och införa helkroppsröntgen för flygpassagerare. Men enligt den franska inrikesministern skulle hälsoriskerna bli för stora med ett sådant system.

Intressegrupper har riktat stark kritik mot användningen av röntgen vid flygplatser, eftersom det anses vara integritetskränkande.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro