ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Naket eller påklätt i bastun?

Ann Hagman · 5 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Naket i bastun – hygieniskt eller en snuskig kränkning av andra badhusgästers privata sfär? Det är veckans hetaste debattämne bland Metros läsare.Förr var badkläder av i bastu och duschar en tydlig regel på badhuset. Nu rasar insändarskribenter mot bara rumpor på bastubänkar och ofrivilliga synintryck av alltför intima kroppsdelar.

Debatten började med ett inlägg från signaturen ”Gurra och Stefan”:”…gubbarna lämnar våta och nakna skinkavtryck på förut så rena träbänkar, klär på sig orimligt långsamt och trotsar den civiliserade lagen om att kalsongerna åker på först!”Bloggaren och hängivna bastubadaren Alex Schulman är en ivrig förespråkare av bastuetikett, men håller med 29-åriga Metroläsaren Calle om att handduk i bastun är helt fel:– Handduken ska man ha att torka sig med efteråt. Jag sitter naken direkt på bänken utan problem. Man duschar ju efteråt.

Det som däremot upprör Schulman är män som ligger ner eller låter i bastun.– Det finns inget vidrigare än dessa medelålders män som fläker ut sig och kliar sig i skrevet. Och när man kommer ut ur bastun ska man ta på sig badrock. I omklädningsrummet ska man inte gå omkring naken.

Folkvettsexperten Magdalena Ribbing har inga synpunkter på människor olika syn på nakenhet.– Min uppfattning är att det ska finnas direktiv från badhusledningen om vad som gäller just där. Sen får man bestämma själv om man vill gå dit eller inte.

Fast hon tvivlar på dessa riktlinjer finns uttalade i praktiken, vilket bekräftas av Sten Gyllensten, chef på Eriksdalsbadet i Stockholm:– Man kan inte ha basturegler. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle och ingen kan tvinga badkläderna av folk. Vi tycker man ska sitta naken på en handduk i bastun. Fast det är inte mer ohygieniskt att bada bastu med badkläder, än att sitta utan handduk.

Hans önskan är att Sverige ska ta lärdom av bastukulturen i Tyskland. – Om man badar bastu på ett tyskt badhus sitter man på en handduk, med baken på den övre delen och fötterna på den nedre. Gör man inte så blir man utskälld på tyska av samtliga badgäster. Det är klockrent.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro