ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nämndemän från SD och S körde över domare – friade misstänkt våldtäktsman

David Peterson · 1 Jun 2018
Uppdaterad 1 Jun 2018
Kvinnans trovärdighet ifrågasattes eftersom att hon var kvar i relationen.

Kvinnans trovärdighet ifrågasattes eftersom att hon var kvar i relationen. Foto: IBL


Tre nämndemän höll inte med domaren och friar en misstänkt våldtäktsman och kvinnomisshandlare, skriver Sydsvenskan. Anledningen: Hon hade tidigare själv gått med på att spela in en sexfilm med den misstänkte mannen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i mitten av februari som allmänheten slog larm om att en kvinna i 30-årsåldern misshandlats på en offentlig plats, skriver Sydsvenskan.

Kvinnan berättade för polisen att hon blivit överfallen och slagen av sin expojkvän, som hon inte ville uppge namnet på. Men när hon vårdades på sjukhus övertalades hon till att berätta vem som slagit henne.

Kvinnan ska tidigare ha inlett en relation med mannen i höstas. När hon ville avsluta relationen i vintras ska mannen ha hotat med att sprida en sexfilm som de spelat in till ”alla araber i Malmö”. De började bråka och sedan ska mannen ha våldtagit kvinnan.

Expojkvännen åtalades vid Malmö tingsrätt misstänkt för tre våldtäkter, ett fall av grov misshandel och ett grovt olaga hot. Domaren Kristin Vernet ansåg att kvinnan var trovärdig och ville döma mannen till fängelse i tre år och sex månader.

Men de tre politiskt valda nämndemännen, två sverigedemokrater och en socialdemokrat, körde över domaren och mannen frikändes.

Nämndemännen ifrågasatte kvinnans trovärdighet. Eftersom att hon uppget att hon lever i ”en strikt reglerad och kontrollerande kultur” skulle hon inte kunna gå med på att spela in en sexvideo. De menar också att kvinnans trovärdighet kan ifrågasättas eftersom att hon var kvar i relationen efter den första påstådda våldtäkten.

– Jag och nämnden har gjort olika bedömningar av målsägandes trovärdighet. Efter den bedömningen har vi värderat bevisningen på olika sätt, säger domaren Kristin Vernet till Sydsvenskan.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro