ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Nämndemän utesluts ur Centerpartiet efter skandaldom

Karl Enn Henricsson · 5 Mar 2018
Uppdaterad 5 Mar 2018
Den friande domen vid Solna tingsrätt har väckt starka känslor.

Den friande domen vid Solna tingsrätt har väckt starka känslor. Foto: Pontus Lundahl/TT


Det stormar efter en dom i Solna tingsrätt där en man friades för misshandel. NN:s familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”, fanns att läsa i domen. Nu utesluts två av nämndemännen, som är centerpartister, ur partiet, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Mannen åtalades för misshandel på en kvinna som han hade en relation med. De var gifta enligt sharialag, enligt domen. Men Solna tingsrätt friade mannen, vilket The Local rapporterade om i fredags.

I domen, som fått hård kritik, finns att läsa att: ”Hennes motiv till att göra dessa beskyllningar mot NN kan vara att hon utnyttjat hans kärlek till henne och hans ”dumhet” för att kunna ta över hans lägenhet. Det är inte ovanligt att kvinnor felaktigt hävdar att de blivit misshandlade och hotade och på så sätt låtsas att de är i behov av ett skyddat boende för att få en lägenhet”.

Två nämndemän ville döma mannen medan två nämndemän, bland annat Ebtisam Aldebe (C) valde att fria.

– I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag. Jag har aldrig dömt enligt någon annan lag, berättade Ebtisam Aldebe för Aftonbladet.

I domen stod även om kvinnan att ”Det normala i ”dessa kretsar” är vidare att en kvinna berättar för släkten att hon blir misshandlad om hon blir det så att saken kan lösas inom familjen. Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”.

Vidare går att läsa att ”NN:s familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

Med anledning av skandaldomen kallar nu chefen vid Solna tingsrätt, Lena Egelin, till sig de aktuella nämndemännen.

– Jag har kallat hit de två nämndemännen för att jag vill prata med dem. Jag vill höra lite hur de har tänkt förstås. Jag kan entlediga någon som visat sig olämplig för ett uppdrag som nämndeman, säger Lena Egelin till Metro.

Mötet ska hållas på torsdag.

Hon fortsätter:

– Jag kan naturligtvis inte entlediga någon för att de dömer på ett sätt som vi inte tycker om.

Vad är din reaktion på vad som står i den aktuella domen?

– Att det förekommer tankar där som vi inte brukar ha normalt sett i domar. Vi brukar aldrig döma en person för vilken familj den tillhör, tillexempel.

Kommer ni titta på andra domar nämndemännen varit inblandade i?

– Nej, det kommer vi inte att göra. De är domare här vid tingsrätten liksom andra domare. En överprövning av domar gör inte jag utan det gör hovrätten, exempelvis. Tillsyn över domstolarna har justitieombudsmannen och justitiekanslern, säger Lena Egelin.

Domen har överklagats.

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på twitter: Förfärlig dom i Solna. Hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättstat. Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen. På morgonen har vi aktualiserat uteslutningsärenden.

Under måndagen meddelade centerpartisten Hasan Fransson, nämndemannen som fällde avgörandet tillsammans med Aldebe, att han hoppar av sina politiska uppdrag.

– Hela den här händelsen har tagit hårt på mig och gjort att jag valt att självmant hoppa av samtliga mina politiska uppdrag, skriver han till Aftonbladet.

Senare under dagen stod det klart att både Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson utesluts ur Centerpartiet, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro