ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nana prövade livet som gymnasieelev

Ann Hagman · 25 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Nana Ama lyfter från Arlanda med flaggan i topp. Hon har lärt sig mycket under sitt år som utbytesstudent i Sverige. Inte minst att fira midsommar, trots regna och rusk i Stockholms skärgård.

Nana Ama lyfter från Arlanda med flaggan i topp. Hon har lärt sig mycket under sitt år som utbytesstudent i Sverige. Inte minst att fira midsommar, trots regna och rusk i Stockholms skärgård.


klar

Artikellänk är kopierad

ÅTERVÄNDER. Nu lämnar Nana Ama Mireku-Gyimah, 17, Sverige. Hon reser hem till sin familj i Ghana efter att ha provat livet som gymnasieelev i Sverige under nästan ett år. Hon har bott hemma hos familjen Fredstam och gått på Rudbeckgymnasiet i Sollentuna. – I Ghana är de flesta av mina kompisar aktivt kristna. Så är det inte i Sverige. Men när vi lär känna varandra ändå lär vi oss också att inte kriga mot varandra, säger Nana Ama, när hon träffar Metro under midsommarfirandet i Furusund, i norra Stockholms skärgård.

Var det lätt att få kontakt med dina jämnåriga här i Sverige? – Nja, inte alla. I klassrummet var de min klasskamrat, men utanför kanske de inte ens hälsade. Så är det inte i Ghana. Där har jag gått på en internatskola, där alla är vänner hela tiden. Hur har det gått med språket? – I början kunde jag bara säga hej och hejdå på svenska. Då var det jobbigt. Jag hade inte så många kompisar, för jag tror de tyckte det var jobbigt att prata engelska med mig. Jag gick på lektionerna, men förstod ingenting. Då bestämde vi också att vi bara skulle prata svenska hemma, för att jag snabbare skulle lära mig. Efter några månader hade jag gjort det.

Skiljer sig skoldagarna i Sverige från Ghana? – Ja, på min skola, som är en metodistisk flickskola, har vi skoluniform. Vi vaknar av en siren klockan 05.15. Då har vi lite tid att bada och göra oss klara, sedan städade vi skolan. En tredjeårselev inspekterade städningen innan vi gick till kyrkan. Först efter det började lektionerna och höll på till klockan 14 varje dag. Tycker du att vi är slappa i Sverige? – Nej, i skolan stannar man i skolan längre. Ofta slutade vi klockan 16 och det tyckte jag blev väldigt långa skoldagar.

Vad har du gjort på fritiden det här året? – Jag har gått på fester, shoppat och fikat i stan med mina vänner. Och gått till kyrkan nästan varje vecka. Jag hittade en kyrka inne i Stockholm där det fungerade som hemma, med mycket sång och musik. I Ghana spelar jag gospel. Är det stor skillnad mellan fritiden i Sverige och Ghana? – Ja det kan man säga, för i Ghana är jag ju på skolan hela tiden. När jag inte hade lektioner på internatskolan sjöng jag i kören och var med i en klubb som flygvapnet hade på skolan. I den fick vi lära oss marschera i parad och att hantera vapen, fast inte skjuta.

Var ni tillåtna att träffa pojkar? – Jo, på besöksdagarna fick de komma. Och ibland åkte vi till andra skolor och hälsade på.

Vad har du för planer när du kommer hem? – Jag är färdig med gymnasiet och ska börja universitetet. I Ghana har alla ett år mellan gymnasiet och universitetet när man vilar eller gör något annat medan man väntar på betygen. Jag vill helst läsa medicin eller till ingenjör inom gruvdrift. Min hemstad är en gruvstad och där finns bland annat det svenska företaget Sandvik. Personalen där lånade ett hus som min pappa ägde för att ha kontor i.

Vad gör du om tio år? – Jag vill nog bo i Ghana. Jag arbetar som läkare, är gift och har barn. Vad är du viktigaste du har lärt dig under det här året hemifrån? – Språket! Och att det finns mycket som verkar lätt att göra men inte är det. Som att åka skidor, skridskor och simma. Jag har lärt mig att inte låta klimatet bestämma vad man ska göra. Jag ångrar att jag inte ville spela fotboll här, bara för att det var så kallt. Vilket är ditt modersmål? – Twi, som är min mammas stamspråk. I Ghana finns det minst 79 olika språk, även om det officiella språket är engelska till följd av koloniseringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro