ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nanok Bie rapporterar från Mobile World Congress

Nanok Bie · 12 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mobile World Congress, som hålls i vackra Barcelona, är världens största mässa kring mobiltelefoni. Här samlas mer än ett sextio tusen representanter för alla slags bolag inom den mobila världen, från master och nät till tjänster och innehåll.När man vandrar omkring i de enorma hallarna möts man av tusen och åter tusen slipsklädda herrar, alla i mörk kostym och ljus skjorta. Det går kanske en kvinna på tio män. De tusentals montrarna med utställande bolag är ofta väldigt lika varandra, och det finns några genomgående slagord som kombineras till slogans för de flesta bolag; "Mobilize Your Experience", "Explore Your Freedom" eller "Liberate Your Imagination" – och betyder alltså ingenting. Det är lite konstigt eftersom det här är en business-to-business-mässa och de flesta besökare borde se rakt igenom den här typen av kommunikation.Adobe tillhör de mer spännande utställarna med en ny version av Flash Lite för mobiltelefoner - egentligen är det programvarorna bakom som är nya, de man använder för att skapa innehållet i mobilerna. Äntligen ska resten av världen få lika skojiga mobila upplevelser som man haft sedan länge i Japan. Programvaran fungerar i de flesta nya mobiler och gör telefonens skärm till en tecknad/animerad färgglad yta där operatörer och innehållsleverantörer kan skapa sina tjänster med stor konstnärlig frihet, precis som med Flash på pc/mac. Jag provade till exempel SvambBob som uppkopplad väderpresentatör på en vanlig Nokia N95, och den japanska seriefiguren Avatar som "menyvärd" i telefonen. Det hela är betydligt gladare och roligare än de text- och ikonbaserade menyer vi är vana vid i mobilerna idag. Med Adobes Flash skulle exempelvis MTV kunna ta över och "branda" hela mobilens system (om man skulle önska det).

I sammanfattning känns inte mässan särskilt revolutionerande, snarare handlar det om naturlig evolution – och det faktum att mässan bara fortsätter att öka i storlek varje år bekräftar mobilbranschen som ständigt växande.

klar

Artikellänk är kopierad

Nanok Bie
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro