ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Napalmflickan” får smärtbehandling – 40 år senare

Ida Gustafsson · 26 Okt 2015
Uppdaterad 26 Okt 2015
Kim Phuc var nio år när hennes by bombades med Napalm. (Bilden är beskuren)

Kim Phuc var nio år när hennes by bombades med Napalm. (Bilden är beskuren) Foto: Nick Ut


Kim Phuc blev för 40 år sedan en symbol för Vietnamkriget när hon sprang från en napalmattack. Sedan dess har hon haft konstanta smärtor – som hon nu får behandling för, skriver The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

När Kim Phuc var nio år, den 8 juni 1972, bombades hennes by Trang Bang nära Saigon med napalm. Fotografen Nick Ut fångade henne på bild när hon sprang naken från byn efter att ha slängt av sig sina brinnande kläder. 

Bilden blev ikonisk och en symbol för Vietnamkriget. Fotografen Nick Ut körde sedan Kim Phuc till sjukhus där hon fick vård. Napalmbomben gav henne allvarliga skador på en tredjedel av kroppen. 

► LÄS MER: Ananassalva hjälper brännskadade

Trots flera år med rehabilitering har hon fortfarande svårt att sträcka ut sin högra arm. 

– Som barn tycket jag om att klättra i träd, som en apa. Jag plockade de bästa guavabären och kastade ner dem till mina vänner. Efter att jag bränder, så klättrade jag aldrig i träd igen och jag lekte aldrig som tidigare med mina vänner. Det var riktigt jobbigt. Jag var verkligen, verkligen handikappad, säger Kim Phuc till the Guardian. 

Hon lever fortfarande med konstanta smärtor som kommer från förstörda nervändar. Kim Phuc som nu bor i Toronto, Kanada med sin familj säger att hon får mer besvär av sina skador i samband med årstidsväxlingar. 

Men nu har hon påbörjat en laserbehandling i Miami som ska lindra hennes smärtor. 

(Artikeln fortsätter under bilden)

Kim Phuc har nyligen påbörjat en laserbehandling som ska lindra skadorna hon fick i samband med napalmbombningen.
Kim Phuc har nyligen påbörjat en laserbehandling som ska lindra skadorna hon fick i samband med napalmbombningen.Foto: Nick Ut

Något som Kim Phuc bara trodde var möjligt i samband med döden. 

– I så många år har jag tänkt att när jag inte har några ärr längre och, ingen mer smärta är när jag kommer till himlen. Men nu – himmelriket på jorden! 

► LÄS MER: E-cigarett exploderade i James ansikte: "Glad att jag lever" 

För en månad sedan inledde hon en behandling på ett dermatologi och lasercenter i Miami. Behandlingen kommer att mjuka upp den tjocka brännskadade huden och lindra smärtorna. 

Med på resan finns hennes make. Men även fotografen Nick Ut som ska föreviga de uppåt sju behandlingarna som ska genomföras under de kommande nio månaderna. 

– Han tog min bild och nu kommer han vara med mig på denna nya resan, ett nytt kapitel, säger hon till the Guardian. 

Fotografen Nick Ut och Kim Phuc.
Fotografen Nick Ut och Kim Phuc.Foto: Jae C. Hong/TT
klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro