ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Napalmflickan: Jag är inget offer längre

Sophie Tanha · 22 Apr 2019
Uppdaterad 23 Apr 2019
I dag är Kim Phuc tacksam över bildens inflytande.

I dag är Kim Phuc tacksam över bildens inflytande. Foto: Pressbild/TT/Nick Ùt


Bilden på nioåriga Kim Phuc som i panik försöker springa ifrån de brinnande napalmbomberna blev snabbt ett av världens mest kända foton. Hon kom att kallas Napalmflickan och bli en symbol som bidrog till att få slut på Vietnamkriget. 47 år efter att bilden togs reflekterar hon nu över vad den inneburit för henne och resten av världen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag är tacksam, förut var jag ett offer men inte nu längre, säger Kim Phuc och skrattar.

Efter att bara ha sett bilden på Kim Phuc som flickan som panikslaget springer från krigets konsekvenser är det katharsiskt att höra henne skratta över telefonlinjen från Toronto.

Fastän hon hellre ville glömma den hemska upplevelsen av att träffas av napalmbombningarna skulle ögonblicket komma att följa henne hela livet ut på grund av pressfotografen Nick Ùts bild.

Kim Phuc såg bilden för första gången när hon kom hem från sjukhuset, 14 månader och 17 livsavgörande operationer senare.

– Först undrade jag bara varför de ville ta en så ful bild på mig, när jag är naken och gråter? Jag skämdes och kände mig otroligt ful, säger Kim Phuc.

Kidnappad för att sprida propaganda

Under en lång tid hatade Kim Phuc fotografiet. Som flicka mådde hon dåligt över att världen såg henne naken. Senare skulle bilden komma att användas som propaganda av Nordvietnam. På grund av bildens berömmelse blev hon tvingad till att hålla presskonferenser med reportrar världen över, samtidigt som det hon sa feltolkades av statens tolkar.

– Jag hade ingen makt över varken mitt liv eller bilden. Människor använde den för sin egen vinning och jag hade ingenting att säga till om. Bombningarna brände mig på både utsidan och insidan; medan min utsida skadades av napalmen blev insidan brännmärkt av bilden.

Vändpunkten

Kim Phuc kunde fly den vietnamesiska propagandamaskinen först när hon var vuxen och skulle åka till Moskva på bröllopsresa. När planet mot smekmånaden mellanlandade i Toronto smet hon och hennes nyblivna man i väg och fick paret fick asyl i Kanada. När hon blivit mamma och höll sin son för första gången fick hon nya perspektiv på sitt livslånga lidande:

– Jag hade trott att jag aldrig skulle få en familj eftersom jag var så ful och skadad. Men när jag höll min son tänkte jag att ingenting var förgäves. Från och med då insåg jag att jag kan använda min bild för att kunde hjälpa andra barn.

Kim Phucs inställning till vad hon varit med om förändrades när hon höll sin son. Foto: Pressbild
Kim Phucs inställning till vad hon varit med om förändrades när hon höll sin son. Foto: Pressbild

Men Kim Phuc, som nu är aktuell med boken ”Napalmflickan”, lider fortfarande av brännskadorna hon fick när hon var nio. När hon fick sin son, 22 år efter napalmattacken, hade hon ingen känsel i stora delar av överkroppen. Än idag får Kim Phuc laserbehandlingar för att få bukt med brännskadorna, som sakta men säkert minskar:

– Jag kunde inte känna min son när jag bar honom i famnen, men nu kan jag i alla fall känna min sonsons hud mot min, säger hon och skrattar till igen.

Censurerades från Facebook

– Det finns gott och ont i allt, så även med bilder och medier, förklarar Kim Phuc.

Från att ha hatat bilden som gjort henne så känd har Kim Phuc nu lärt sig använda den för att arbeta fredsfrämjande världen över. Men med sociala medier har även nya diskussioner kring fotot dragit i gång.

Kim Phuc berättar om när en tidning publicerade en kommentar från en man som påstod att bilden var falsk. Han menade att Kim Phucs mamma skulle ha fått pengar av fotografen Nick Ùt för att bränna sin dotter eftersom han inte trodde någon kunde överleva en napalmattack.

– Genom att anklaga min mor har även hon blivit ett offer för bilden, 40 år efter att den togs, säger Kim Phuc.

En annan frågeställning blev aktuell 2016 när Facebook avpublicerade den berömda bilden med hänvisning till sin policy om att inte tillåta nakenhet. Det ledde till stor debatt kring pressfriheten men även hur Facebook med censureringen antydde att barnets brännskadade kropp kunde ses som sexuell.

– Samma medier som gett mig kraften att nu äga min egen historia kan också användas negativt. Men hur kan jag kontrollera det? Det är omöjligt, jag kan bara kontrollera hur jag själv reagerar, säger Kim Phuc.

Att vara Napalmflickan livet ut

– Ta till exempel allt lidande jag gått i genom. Fastän jag avskydde bilden som barn kan jag nu bara känna tacksamhet. Namnet ”Napalmflickan” gett mig möjlighet att arbeta för att inga barn någonsin ska gå i genom det jag gjort.

Fotografiet som fångade Kim Phucs värsta ögonblick i livet gav omvärlden en inblick i vad som hände i Vietnam. Nioåringen som för nästan ett halvt sekel sedan slet av sig kläderna i panik medan hennes kropp höll på att brinna upp är nu en fredskämpe som fnissar när hon berättar sin historia.

– Om den lilla flickan hade dött hade det blivit en berättelse om hat. Men eftersom flickan från bilden fortsatte kämpa och överlevde kan historien nu handla om hopp i stället. Är inte det fantastiskt? säger hon.

LÄS MER
Quiz: Kan du de historiska kvinnorna?
pil
Napalmflickan:

Namn: Phan Thị Kim Phúc

Född: 1963 i Trảng Bàng, Vietnam

Bor: Toronto, Kanada

Aktuell med: Boken ”Napalmflickan.”

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro