ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

När det smäller, så smäller det rejält”

Emma Björkman · 5 Okt 2012
Uppdaterad 5 Okt 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Det händer att Mia Skäringer, 35, syns till i Saltsjöbaden även när inte serien spelas in. Hon har bekanta som bor där men känner ingen som seriens Fredde, Mickan och Alex.

– Nej, jag umgås inte så mycket i sådana kretsar. De jag känner på Solsidan är inte som de i ”Solsidan”, säger hon. 

Hur mycket är du som Anna i verkligheten?

– Inte så mycket. Jag får inte sådana där utbrott, jag är inte så gnällig och tjatig som hon är. Men när det smäller så smäller det rejält å andra sidan, säger Mia Skäringer och fortsätter:

– Jag låter väl ungefär som Anna när jag blir arg. Och föder jag barn i rollen som henne försöker jag göra det så likt som när jag själv föder barn. Våra uttryckssätt påminner om varandra.  

I ett avsnitt förhandlar Anna och Alex med den påhittade valutan uscados – har du gjort det på riktigt?

– Vi har börjat med det efter ”Solsidan”, vi har skojat om hur många uscados något är värt. Men jag tror privat inte på den modellen, jag tror att man får tänka att allt jämnar ut sig, säger Mia Skäringer.

I den nya säsongen av ”Solsidan” bär Anna på sitt och Alex andra barn. Mia Skäringer har kunnat plocka lite från sina egna mammaerfarenheter i serien.

– Jag är inte alls så ängslig när det gäller barn som Anna är. Jag är ganska trygg och säker i min mammaroll och jämför mig inte så mycket med andra. När jag var yngre och fick mina första barn kunde jag känna igen mig mer i Anna: ”Varför har inte min unge börjat gör så?”, ”Är jag en nog bra mamma?” och så vidare, säger Mia Skäringer.

”Hellre ett dåligt beslut än riskerar att folk blir arga”

”Solsidan”-skaparen Felix Herngren, 45, tycker att hans rollfigur Alex ligger ”ganska nära” hans privata jag.

– Jag tycker också att det är jobbigt om det är konflikter nära mig. På samma sätt som Alex tar jag hellre ett dåligt beslut än riskerar att folk blir arga på mig, säger Felix Herngren.

Hans fru Clara Byström är född och uppvuxen på Solsidan. Med en svåger och flera vänner som bor där tillbringar Felix Herngren mycket tid i Saltsjöbaden.

I ”Solsidans” första säsong tävlar Alex och Fredde om vem som kan bjuda på den lyxigaste middagen. Det ger Felix Herngren prestationsångest även i verkligheten. 

– Där är jag verkligen Alex. Min fru säger ”vi slänger ihop en pasta” men jag svarar att ”de bjöd på värsta middagen sist, vi kan inte bara bjuda på pasta”. Då måste jag till Östermalmshallen och köpa prosciutto, säger Felix Herngren och fortsätter:

– Det är en Alexgrej jag har i mig – jag tycker att det blir skitjobbigt om gästerna frågar om det blir förrätt och man säger ”eh, nej, vill du ha lite jordnötter. Nähä, de är för gamla. Men vi har lite fuktiga chips här om du vill ha”. Jag mår skitdåligt bara av tanken på det.

Även om Felix Herngren har många likheter med Alex skiljer de sig på en punkt – klädstilen. Alex bär gärna kortärmade, storrutiga skjortor som är mer praktiska än trendiga. Felix Herngren är utsedd till Årets bäst klädde man av magasinet Café. 

– Jag har ett par tre stycken kortärmade skjortor men inte en enda som är rutig på den nivån som Alex skjortor är, säger Felix Herngren.

”Jag gillar att grilla, det gör alla killar tror jag”

Efter en kort stunds funderande säger Johan Rheborg, 49, att han är lik sin rollfigur Fredde till ”20 procent”. 

De delar till exempel samma vidlyftiga shoppingintresse. 

– När jag var yngre gillade jag fina bilar, jag hade en Ford Mustang och när jag körde hoj hade jag värsta hojen. Men jag har sålt av de flesta prylar nu. Jag har prioriterat om, säger Johan Rheborg.

Fredde är grillgalen, hur många grillar har du?

– Just nu har jag ingen, jag slängde grillen för att den var trasig. Men jag ska köpa en ny. Jag har flyttat till lägenhet och får inte ha kolgrill, så det blir en gasolgrill, men det blir inte lika gott. Jag är lite villrådig nu vad gäller grill. Jag gillar att grilla, det gör alla killar tror jag, säger Johan Rheborg. 

I säsong två tror Fredde att han har ändtarmscancer och blir undersökt av en läkare – i en bil. Det är hämtat direkt från verkligheten när Johan Rheborg upptäckte en knöl på halsen under inspelningen av ”Percy tårar”. 

– Regissörens bror var läkare och undersökte mig i min bil på parkeringsplatsen utanför sjukhuset och skrev ut penicillin. När vi gjorde serien tänkte jag att eftersom det är fullt möjligt att bli undersökt på en parkeringsplats måste Fredde bli det. Men eftersom det är en komediserie vände vi på det så att det var röven som undersöktes, säger Johan Rheborg. 

Hans rollfigur rullar gärna runt i sitt bostadsområde på en segway. Det skulle Johan Rheborg aldrig göra frivilligt. 

– Jag såg en man i kostym åka på en segway och tänkte ”det ser inte klokt ut, han ser ut som en sketch”.

”Hon är helt körd, så jag hoppas inte det”

Den nya säsongen av ”Solsidan” börjar med att Alex och Anna flyttar till ett nytt hus. Det gav Josephine Bornebusch, 31, déjà vu-känslor. 

– Min mormor bodde på Solsidan när jag växte upp, två hus från det som är Alex och Annas hus i år. På så sätt känner jag till Saltis jättemycket. Jag är uppvuxen i Nacka, så jag hade mycket kompisar där ute, säger Jose-phine Bornebusch. 

Har du träffat någon i verkliga livet som är som Mickan?

– Ja, det gör man ofta, konstigt nog. Många av mina kompisar tror att jag har speglat dem på Mickan men det är Felix som kommit på rollfigurerna.

Mickan älskar att shoppa på lyxbutiken Nathalie Schuterman och myntade uttrycket ”70 på Schuttis” för 70-procentsrean. 

– Jag var faktiskt där förra gången det var 70-procentsrea. Folk tyckte att det var väldigt lustigt att jag var där. Jag hittade en massa fina grejer, säger Josephine Bornebusch. 

Mickan brinner för heminredning och ledorden är ”vitt och fräscht”.

– Jag är också inredningsintresserad men jag vill ha det så mysigt som möjligt hemma, säger Josephine Bornebusch. 

Är du lik Mickan till sättet?

– Hon är helt körd, så jag hoppas inte det. Hon är extremt fixerad vid sitt utseende och att vara bäst inför alla andra. Jag har nog dragen av att vara en tävlingsmänniska men inte utåt sett utan mer inför mig själv. Där har vi något gemensamt men det uttrycker sig olika. En av hennes positiva sidor är att hon är väldigt rak men där är jag helt tvärtemot. Jag är mer som Felix rollfigur i verkligheten, säger Josephine Bornebusch.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro