ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

När du blir äldre blir du blå

Moa Kärnstrand · 27 Okt 2011
Uppdaterad 27 Okt 2011
– Jag har aldrig dragit åt höger och snarare blivit mer åt vänster med åren. Men jag tycker att det är väldigt många som går mer åt höger med åldern, säger Kerstin Dahlin, 70. Här tillsammans med dottern Lena Lav, 42, och barnbarnet Emilia, 1 år och sju månader.

– Jag har aldrig dragit åt höger och snarare blivit mer åt vänster med åren. Men jag tycker att det är väldigt många som går mer åt höger med åldern, säger Kerstin Dahlin, 70. Här tillsammans med dottern Lena Lav, 42, och barnbarnet Emilia, 1 år och sju månader. Foto: Urban Brådhe


Stå du på barrikaderna och vifta med röda flaggan. När du blir gammal blir du ändå moderat, visar ny forskning.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är en undersökning från Som-institutet vid Göteborgs universitet som bevisar det många redan kände på sig: Ju äldre du blir, desto mer konservativ blir du. – Ja, det finns en sådan tendens, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, som studerat var svenska väljare placerar sig på höger- och vänsterskalan i de årliga Som-undersökningarna som genomförts sedan 1956. Han har kunnat följa generationer över tid och se hur de utvecklats. Mest högerförskjutning ser han i vad han kallar Generation X, födda mellan 1965 och 1976 och Internetgenerationen, födda efter 1976. – Men det har egentligen blåst högervind i Sverige i fyrtio år, säger Oscarsson och syftar på att allt fler svenskar placerar sig höger om mitten på skalan. Man skulle ju annars kunna tro att de båda generationernas föräldragrupp, 40-talisterna som 1968 sjöng om ”Internationalen” som åt alla lycka bär, hade rört sig mest åt höger. Men så är inte fallet. – Även om många av dem också rört sig högerut. Oscarsson kallar sin forskningstes för Churchills hypotes. – Churchhill konstaterade att om man inte är till vänster när man är ung har man inget hjärta och om man inte är till höger när man blir äldre har man ingen hjärna. Och det verkar stämma.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro