ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

När kvinnorna vill bada – vill männen hångla

Sara Lindström · 31 Maj 2012
Uppdaterad 31 Maj 2012
När kvinnorna vill bada  – vill männen hångla Helena Wande, 31, journaliststuderande, Stockholm, och Johanna Pettersson, 35, med sonen Eric, 1, mammaledig ekonom, Stockholm, åker gärna i väg på utflykt. Den här gången hade de tagit sig till Rosendals trädgård på Djurgården. – Det ska kännas att jag lämnat stan, som att jag är på landet, säger Johanna. Får Helena välja utflyktsaktivitet på egen hand föredrar hon att samla några vänner och dricka vin i det gröna. – Finns möjligheten så badar jag gärna också, säger hon.   

När kvinnorna vill bada – vill männen hångla Helena Wande, 31, journaliststuderande, Stockholm, och Johanna Pettersson, 35, med sonen Eric, 1, mammaledig ekonom, Stockholm, åker gärna i väg på utflykt. Den här gången hade de tagit sig till Rosendals trädgård på Djurgården. – Det ska kännas att jag lämnat stan, som att jag är på landet, säger Johanna. Får Helena välja utflyktsaktivitet på egen hand föredrar hon att samla några vänner och dricka vin i det gröna. – Finns möjligheten så badar jag gärna också, säger hon.    Foto: Andreas H Nilsson


Med solen vaknar svenskarnas utflyktsbegär. Men glöm brännboll och kubb, nu vill vi hellre hångla och dricka vin.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommartid är utflyktstid och när solen skiner vallfärdar svenskarna ut till parker, handelsträdgårdar och stränder. 

En ny undersökning från Utflykt i Sverige visar att kvinnor och män har lite olika syn på vad den perfekta utflykten ska innehålla.

Kvinnor vill dricka vin och bada, männen däremot ersätter gärna vinet med lite hångel. 

– Det kan ha sin grund i att kvinnors fritid ofta är mer fragmenterad än mäns. Kvinnor passar på att när inget annat pockar på uppmärksamhet medan männen håller sin lediga tid i stora sjok. Det gör att kvinnor gärna tar hand om sig själva när de får tid, att bada på utflykten kan vara en sådan sak. Att hångla kan ju också vara något man gör för sig själv, men det är lika mycket något man delar, säger Paul Fuehrer, lektor i sociologi på Uppsala universitet. 

Undersökningen visar också att utflykten har blivit en stillasittande aktivitet. Brännboll har ersatts av svettfria alternativ som kubb.

– Inte heller fotboll är särskilt populärt utan överlag så verkar svenskarna se utflykten som ett tillfälle att koppla av och lata sig en stund. Fysiska aktiviteter är inget som man föredrar, säger Torbjörn Rolander, talesperson för Utflykt i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Lindström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro