ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

När mattan rycks bort måste vården fungera

Metro · 20 Aug 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015

Foto: Privat


​Stress och utmattningssyndrom är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige. Trots det kan man bli runtskickad i månader mellan vårdens olika instanser innan man får den hjälp man behöver, skriver Emma Holmgren, författare till boken Våga vara rädd.

klar

Artikellänk är kopierad

Mattan rycks hastigt bort under dina fötter. Du ramlar. När du reser dig är ingenting sig likt. Personen som blickar tillbaka från spegeln är inte längre du. De styrkor du haft är som bortblåsta. Kroppen reagerar på ett sätt som du själv inte förstår. Desperat söker du hjälp. I flera månader irrar du omkring i vården utan att få svar. Sjukvårdsrådgivningen, akuten, vårdcentralen. Du vill bli frisk men ingen kan tala om hur det ska gå till. Utsidan är sig lik, skenet bedrar. 

Utmattningssyndrom ger förändringar på hjärnan. Det visade sig i forskningsstudier redan år 2010 men lyfts fram som en nyhet år 2015. För tio år sedan fastställdes utmattningssyndrom som diagnos av Socialstyrelsen. Trots detta finns fortfarande en stor okunskap i samhället och de som drabbas möter ett motstånd som försvårar läkningsprocessen.

Stress är idag den vanligaste orsaken till sjukskrivning och utmattningssyndrom är den diagnos som ökar mest. Trots detta säger sig bara varannan vårdcentral kunna möta dessa patienters vårdbehov. De få stressmottagningar som finns i landet har ofta remisstopp och när de tar emot patienter är det bara de allra svåraste fallen som får behandling.

På Danderyds sjukhus fanns landets mest framgångsrika stressmottagning med en kapacitet att ta emot cirka 240 patienter per år. De erbjöd halvårslånga behandlingar som gav goda resultat, där cirka 90 procent av patienterna kunde gå tillbaka till arbetet. Den 30 juni i år stängdes Danderyds stressmottagning då vårdval infördes i Stockholms landsting. Enheten förbjöds att delta i upphandlingen på grund av sin placering på ett akutsjukhus och den konkurrensfördel de ansågs ha. I dag erbjuds istället sex landstingsfinansierade privata mottagningar, kan dessa ersätta en verksamhet som i över tio års tid byggt upp sin kunskap och erfarenhet? 

Ett viktigt stressnätverk med stor kompetens slogs sönder, kravet att erbjuda arbetsträning försvann och det finns en stor risk att utbildning och forskning stannar upp. Fler mottagningar behövs, menar Alliansen, och det är utan tvekan ett korrekt argument. Men att ta ett stort kliv bakåt och mista en av landets mest välmeriterade mottagningar övergår mitt förstånd.

Under mitt första läkarbesök fick jag rådet att ta det lugnt och gå ut i solen. I vården mötte jag oförståelse och påtryckningar om antidepressiv medicin trots att utmattningssyndrom och en depression skiljer sig åt rent medicinskt i kroppen. Efter ett halvår träffade jag äntligen en läkare som lyssnade och startade en utredning av mina fysiska symtom. Vägen till läkning har jag sedan själv fått klura ut. Jag läste på fakta för att förstå. Så småningom skrev jag boken jag själv saknade och all respons jag får från läsare visar på vilket enormt behov det finns av stöd och igenkänning när vården inte räcker till.

Ett utmattningssyndrom sägs vara lätt att förebygga men svårt att behandla. Samhället behöver förändras i grunden för att stoppa det tåg som nu utan kontroll skenar iväg med allt fler stressade passagerare. Har du redan klivit på borde det vara en självklarhet att du finner rätt vård och aldrig behöver känna dig ensam eller utlämnad i din sjukdom. 

Emma Holmgren

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro