ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

När poliser blir tjuvar

Clarence Frenker · 31 Aug 2011
Uppdaterad 30 Aug 2011
Ur ett av de här kassaskåpen försvann Evas pengar.

Ur ett av de här kassaskåpen försvann Evas pengar. Foto: Svt


Varje år stjäls pengar och värdesaker för stora belopp i Sverige polishus och arrestlokaler, avslöjar Uppdrag Granskning. Men fallen klaras sällan upp och det finns i dag inga rutiner för att stoppa stölderna. Eva är en av alla drabbade. Hon blev bestulen på sitt arv efter att det låsts in i ett kassaskåp i polishuset.

klar

Artikellänk är kopierad

I onsdagens Uppdrag Granskning berättar Eva hur hon nästan förlorade allt när hennes lägenhet i Malmö totalförstördes i en brand i oktober förra året.

Själv fördes hon medvetslös till sjukhus och det enda som klarade sig från lågorna var en bokhylla där hon förvarade ett arv på närmare 60 000 kronor i kontanter.

Pengarna, som påträffades av en brandtekniker, låstes in i ett kassaskåp i polishuset i Malmö. Men när det var dags att hämta ut pengarna, som bokförts, var merparten av dem borta – en värdepåse med 35 000 kronor och ytterligare 500 euro fattades. – Jag tyckte det var skamligt. Man har ju växt upp med att det är ju dom, polisen, som ska hjälpa och inte stjälpa, säger Eva i inslaget.

Polisen anmälde sig själva och en internutredning startades. Men då man varken kunde hitta pengarna eller den som stulit dem beslutade Rikspolisstyrelsen att betala ut närmare 40 000 kronor i ersättning till Eva. Enligt Uppdrag Gransknings kartläggning är Eva långt ifrån ensam om att drabbas.

De senaste fem åren har Rikspolisstyrelsen haft 82 liknande ersättningsärenden där pengar och värdesaker försvunnit ur låsta utrymmen i polishus och arrestlokaler. Något som ska ha kostat samhället 334 470 kronor.

Jan Friberg, kommissarie och samordnare för polisens interna utredningar i Sverige, säger till Metro att det är först sedan årsskiftet som anmälningar om stölder vid beslag och arrest samordnats centralt.

På de åtta månaderna har 125 anmälningar gjorts. – Vi har ingen uttalad plan ännu, men vi har sagt att vi ska utvärdera det här och utläsa var det finns problem och vilka åtgärder man kan vidta, säger Jan Friberg till Metro.

– Det skulle då handla om en förbättring av rutinerna helt enkelt, säger han.

”Uppdrag Granskning”, SVT 1, onsdag, klockan 20.00.

Leif GW Persson: Svårt att upptäcka

Enligt polisprofessor Leif GW Persson är stölder i polisens låsta utrymmen ett relativt ovanligt fenomen. – Det är verkligen ingen trend att tala om. Vi har haft några fall där man tagit dem med sylt på fingrarna, och det är inte många, säger han.

Han understryker samtidigt att i de fall det inträffar inte bara är poliser som kan misstänkliggöras då det i väldigt stor utsträckning även hyrs in civilanställd personal till polisens verksamheter. – Men man ska inte glömma att vi sätter över 200 000 människor per år i finkan, så det är givet att någonstans i marginalen där så förekommer folk som hittar på sådana där privata initiativ som inte uppskattas, säger Leif GW Persson. – Kommer vi på dem tar det hus i helvete och då åker de ut på arslet. Problemet är att det inte är alldeles lätt att göra, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro