ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

När tvättade du din tvättmaskin senast?

Ida Gustafsson · 14 Okt 2015
Uppdaterad 25 Okt 2015
I några enkla steg kan du se till att din tvättmaskin blir ren. 

I några enkla steg kan du se till att din tvättmaskin blir ren.  Foto: Tomas Lundin


Den används för att få rena kläder, strumpor och underkläder. Men hur ofta tvättar du din tvättmaskin? Här ger superstädaren Marie-Louise Tham Danielsson tips på hur du ska göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Moderna tvättmaskiner använder inte lika mycket vatten som förr och det blir inte lika omfattande genomsköljning. Ludd från dina kläderna fastnar inne i maskinen och till slut kan det börja växa mögel. 

– Många undrar ofta varför tvätten luktar illa, det beror på att tvättmaskinen behöver tvättas, säger Marie-Louise Tham Danielsson till Metro.

Men det är lätt att rengöra tvättmaskinen. Det här behöver du:  • Ättika   • Diskmedel • Eventuellt en påse citronsyra • Gummihandskar (ättika är irriterande för huden) • Skurtrasa • En gammal tandborste • Tid

Så här gör du:

– Man plockar ut tvättmedelsbehållaren och rengör den med varmt vatten och diskmedel och har en uttjänt tandborste till hjälp som kommer åt bland små detaljer, säger Marie-Louise Tham Danielsson.

Texten fortsätter under bilden.

Foto: Tomas Lundin

Sen rengör du tvättmaskinens lucka och gummipackningen med diskmedel och varmvatten, titta särskilt bakom gummiringen, här brukar det fastna mycket ludd. Hur du gör sen beror på vad du har för problem:

– Om maskinen bara luktar illa kör du en tom maskin med vittvättmedel på hög temperatur, 90 grader.

Foto: Tomas Lundin

Gör något annat så länge.

Är maskinen känns ren efteråt är du klar nu. Men misstänker du kalkavlagringar är det dags för det ättikan. För att bli kvitt kalken är det nu två saker kvar att göra:  – Man tar 1-2 dl hushållsättika (24 procent, reds. anm.) eller en påse citronsyra och kör ett 90-gradersprogram.

Efter det kör du ett tomt program igen med vittvättmedel på högsta temperaturen för att göra rent: – Man får inte blanda! Det kan bli för starkt så att det tar ut varandras verkan. Och om man använder klorhaltiga ämnen, som klorin, kan det till och med bli farligt. Om man blandar det med något surt kan det bildas giftiga gaser. Och det fräter också på tvättmaskinen, säger Marie-Louise Tham Danielsson.

Sätt igång maskinen. 

Klart!

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro