ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Narkotika i svenskt avloppsvatten

Moa Kärnstrand · 18 Dec 2013
Uppdaterad 18 Dec 2013

Rester av narkotika finns i svenskt avloppsvatten. 33 reningsverk i landet visar spår av tunga droger och narkotikaklassade läkemedel. Högst halt av amfetamin och kokain hittades i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Amfetamin hittades i avloppsvattnet på hälften av de reningsverk där narkotikarester upptäcktes.
Amfetamin hittades i avloppsvattnet på hälften av de reningsverk där narkotikarester upptäcktes.Foto: Tullverket

Göteborg - Sveriges Albuquerque? Även om inte Breaking Bad utspelar sig i landets näst största stad är det här landets högsta halt av metamfetamin uppmätts, i den studie från Umeå universitet som presenteras i dag.

Kemister vid universitetet har analyserat prover från vattenreningsverk runt om i landet från en specifik dag och då bland annat hittat spår av metamfetamin på sexton orter.

– Det här är egentligen inte så oväntat. Om man jämför internationellt ligger vi ganska lågt i sådana här mätningar, framförallt vad gäller kokain, säger Marcus Östman, doktorand vid kemiska institutionen vid Umeå universitet, som lett studien.

Men vad gäller förekomsten av just metamfetamin och amfetamin ligger Sverige, tillsammans med andra nordiska länder, något högre än det internationella snittet.

Av de 33 reningsverk som visat fynd hittades rester av kokain, amfetamin och metamfetamin i hälften. I övriga hittade forskarna rester av andra narkotikaklassade substanser som LSD, mefedron och morfin.

Studien är unik på så vis att man studerat så många orter i landet. Dock har två av tre storstäder, Malmö och Stockholm, utelämnats.

– Vi ville ha med Stockholm, men det blev så att vi inte fick något vattenprov från dem, säger Marcus Östman.

Han menar att studier av det här slaget i framtiden skulle kunna användas för att se när en ny drog kommit till en stad. – Det är intressant ur ett folkhälsoperspektiv.

LÄS MER om studien här

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro