ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Narkotikapolitiken är skadligare än narkotikan i sig

Metro · 18 Jun 2015
Uppdaterad 18 Jun 2015

Foto: Dennis Lindbom


klar

Artikellänk är kopierad

I en debattartikel i Metro (16/6) skriver tullinspektör Jessica Vikberg och narkotikautredare Karin Breding om det växande problemet med narkotika bland unga. Det är ett behjärtansvärt ändamål, men i kampen för att försvara den rådande narkotikapolitiken missar man att en restriktiv politik skadar mer än vad lätt narkotikabruk gör.

Cannabis döms ut som en lömsk drog som endast leder till missbruk. Samtidigt brukas cannabis i Sverige, och i alla andra länder, främst rekreationellt. Till skillnad från många andra droger brukas cannabis mestadels sporadiskt, för att människor vill ha roligt. Breding och Vikberg fördömer droger som fenomen, trots att alla kulturer, överallt på jorden, på något sätt brukar droger. Somliga röker cannabis, andra dricker alkohol. Skulle Vikberg och Breding också säga nej till ölen och nubben på midsommarafton?

Vidare fördömer man spice. Det är mycket riktigt att spice är farligt och i vissa fall till och med dödligt. Däremot missar man att det just är en följd av att man har förbjudit cannabis. Syntetiska cannabinoider har tagits fram som ett substitut till cannabis, inte som en helt ny drog.

Genom att gripa efter halmstrån lyckas man försvara den rådande politiken. Anledningen till att unga kommer ur missbruk, säger man, är att polisen ertappar ungdomar med narkotika. Men att döma och stigmatisera unga cannabisrökare lär endast skjuta dem ännu längre ifrån samhället. Orsaken till att unga missbrukare inte söker vård är inte självförnekelse, som debattörerna hävdar, utan rädslan för att bli klassade som kriminalfall.

Som vanligt går man inte till missbrukarna själva när man diskuterar deras utsatta situation. Hade man gjort det hade man hittat Svenska Brukarföreningen med Berne Ståhlenkrantz i spetsen som i flera år har kämpat för en avkriminalisering och en skademinimerande politik. Det är lätt att tala om och för de svaga, utan att lyssna på dem.

Vikberg och Breding understryker också att narkotikans kvalitet och potens ofta är okänd, och att detta är farligt. Det stämmer också. Men det bästa sättet att motverka det vore att låta licenserade butiker sälja preparaten, och således säkra distributionen, särskilt när det gäller narkomaner. Opiater som är oväntat potenta är ofta anledningen till dödsfall genom överdos.

Det är svårt att kalla den svenska politiken lyckad. Bruket av droger ökar, särskilt när det gäller ungdomar. Vi har sex gånger högre dödlighet bland våra narkomaner än drogliberala Nederländerna. Sverige har bland det högsta antalet narkotikarelaterade dödsfall i världen. Vi måste förändra detta genom att göra slut på kriget mot droger och sluta fred med narkotikan och dess brukare.

Droger förekommer i samhället, vare sig vi vill eller inte. Restriktion fungerar inte, människor tar sinnesförändrande preparat ändå. Istället för att blunda för problemen borde vi hantera dem.

Du har hela livet framför dig. Du kommer antagligen börja med droger, och om du gör det, gör det säkert.

Andreas Eriksson

Liberal debattör med bakgrund i Centerpartiet

LÄS MER
Du har livet framför dig – börja inte med droger
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro