ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Närmare stan – högre hyra

Josefin Svenberg · 26 Okt 2011
Uppdaterad 26 Okt 2011
– Sju procents höjning är mycket – hyrorna är ju redan ganska höga här. Dessutom ska de göra väldigt omfattande stambyten som gör att vi måste bo i evakueringslägenhet i två år, säger Sofie Lundin, 21, som bor i en av Svenska Bostäders hyresfastigheter på Södermalm i Stockholm.

– Sju procents höjning är mycket – hyrorna är ju redan ganska höga här. Dessutom ska de göra väldigt omfattande stambyten som gör att vi måste bo i evakueringslägenhet i två år, säger Sofie Lundin, 21, som bor i en av Svenska Bostäders hyresfastigheter på Södermalm i Stockholm. Foto: Urban Brådhe


Både Fastighetsägarna och allmännyttan vill höja hyrorna mer i innerstaden. Hyresgästföreningen: Rent önsketänkande”.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu har förhandlingarna om 2012 års hyror för hundratusentals stockholmare inletts. Om hyresvärdarna får som de vill kan du som bor i hyresrätt få nära 7 procent högre hyra. Ju mer centralt i Stockholm du bor, desto större är sannolikheten för en chockhöjning. – De försöker använda de delar av den ännu inte lanserade Stockholmsmodellen som gagnar deras vinstsyfte. Det geografiska läget är den enda faktorn där de kan tillgodoräkna sig något utan att behöva prestera något själva, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen Stockholm.

Även Fastighetsägarna Stockholm har nu meddelat att de yrkar på höjningar mellan 2,9 och 6,9 procent beroende på geografiskt läge. De lägger sig alltså på samma nivå som allmännyttan. – Deras yrkande bygger på rent önsketänkande, säger Gunnarson. Hyresskillnaden mellan inner- och ytterstad är redan 10–30 procent, det behöver inte späs på ytterligare.

Men Tore Ljungqvist, tf chefjurist på Fastighetsägarna Stockholm, säger att man under många år har skilt hyrorna beroende på geografiskt läge. – Jag kan hålla med om att det blir lite grovt på det här sättet. Men om vi hade infört Stockholmsmodellen fullt ut hade vi kunnat se till fler faktorer, säger Ljungqvist.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro