ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Närodlat är lika med nyttigast

Jessica Carleson · 26 Jul 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

På Rosenhills Trädgård på Ekerö finns Erik Sillén som är 16 år och son i huset. Han älskar att plocka och äta direkt från trädgården allteftersom grönsaker och frukt mognar. Då är nämligen grönsakerna och frukten som nyttigast.
På Rosenhills Trädgård på Ekerö finns Erik Sillén som är 16 år och son i huset. Han älskar att plocka och äta direkt från trädgården allteftersom grönsaker och frukt mognar. Då är nämligen grönsakerna och frukten som nyttigast.Foto: Kristina Sahlén

En undersökning gjord av Svenska Dagbladet visar att de svenska matbutikernas utbud av frukt och grönt är näringsfattigt. SvD har mätt Brixvärdet som visar sockerhalten i produkterna, men enligt både Livsmedelsverket och Jordbruksverket säger det inte hela sanningen om näringsinnehållet. – Kvaliteten på frukt och grönt är mycket mer, säger Kristina Mattsson, ställföreträdande enhetschef på Jordbruksverket. – Det nyttigaste vi får i oss med frukt och grönt är fibrer, säger Annica Sohlström, chefs- nutritionist på Livsmedelsverket. Och det viktigaste är att man äter mycket frukt och grönt, minst 500 gram per dag, och olika sorters grönsaker som ger olika näringsämnen. Ju lägre tomaten får sitta och mogna på sin kvist, desto nyttigare blir den. Men även jordmån, mängd sol och näringsämnen, lagringstid och förva-ringstemperatur är avgörande för kvaliteten på frukt och grönt. – Närodlat har ett försprång, säger Kristina Mattsson, på Jordbruksverkets marknadsenhet.

INGA NYA MINERALER När frukten eller grönsaken plockas tillkommer inga nya mineraler och den mognad som kan ske efter skörd sker på bekostnad av fruktsockret som gör den söt och god. Under sommaren är det lätt att hitta färska närodlade grönsaker, det finns gårdsbutiker över hela landet. Men eftersom vi numera vill ha tomater och gurka vinter och vår är det importerade produkter som gäller, och de skördas omogna för att bättre tåla transport. Rätt kylda och hanterade kan frukt och grönsaker behålla kvaliteten en tid. Men vilken resa produkterna i din matbutik har tagit syns inte nödvändigtsvis på ytan. Som konsument får man förlita sig på odlarnas och handlarnas kunskap – och ställa krav.

klar

Artikellänk är kopierad

Jessica Carleson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro