ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Nasa: Här är beviset för vatten på Mars

Roland Johansson/TT · 28 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015
Längs branta sluttningar på Mars kan man se mörka stråk som ser ut som bäckfåror. Forskare har nu visat att fårorna innehåller saltlösningar som bildats helt nyligen, ett bevis för vatten på Mars idag.

Längs branta sluttningar på Mars kan man se mörka stråk som ser ut som bäckfåror. Forskare har nu visat att fårorna innehåller saltlösningar som bildats helt nyligen, ett bevis för vatten på Mars idag. Foto: Nasa


Det finns med största sannolikhet flytande vatten på Mars i dag. Den slutsatsen drar forskare i USA som funnit de första säkra bevisen för saltlösningar som bildats nyligen på planetens yta.

klar

Artikellänk är kopierad

Mörka stråk längs sluttningen av kratern Garni på Mars. Stråken, som är några hundra meter långa, består av saltlösningar som bildas när vatten rann längs sluttningen, enligt Nasa.
Mörka stråk längs sluttningen av kratern Garni på Mars. Stråken, som är några hundra meter långa, består av saltlösningar som bildas när vatten rann längs sluttningen, enligt Nasa.Foto: Nasa

– Det innebär att det finns vatten. Saltlösningar kan inte uppstå på annat sätt, säger Maria Sundin, docent i teoretisk fysik på Göteborgs universitet.

Vatten är nödvändigt för det liv vi känner på jorden. Men om det finns liv på Mars är fortfarande oklart, oavsett upptäckten av vatten.

– Vi vet nu att det kanske finns förutsättningar, men vi saknar fortfarande bevis, säger Maria.

Upptäckten av vattnet kan dock vara betydelsefullt ur en annan synvinkel. Om en bemannad expedition till Mars blir verklighet i framtiden skulle det underlätta oerhört om man slapp transportera dit allt vatten som behövs.

– Annars blir en färd dit oerhört dyr, säger Maria Sundin.

Saltlösningar

Upptäckten, som presenteras i Nature Geoscience, gjordes med en speciell spektrometer på den amerikanska rymdstyrelsen Nasas rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter som ligger i omloppsbana runt den röda planeten.

Med spektrometern har man granskat vad som ser ut som mörka linjer längs de branta sluttningarna på fyra platser på Mars.► LÄS MER: Nasa: Nej, jorden kommer inte gå under snart

Linjerna liknar bäckfåror, och spektrometern, som delar upp ljus i olika våglängder, visar att de består av tre olika typer av saltlake.

– Alla ämnen, inklusive alla salter, reflekterar och absorberar ljus på olika sätt, säger Maria Sundin.

Vatten i realtid

Att det funnits vatten på Mars i gångna tider har påvisats tidigare. Men de nya bevisen avslöjar vad som pågår just nu.

– Det handlar om i dag, inte för lång tid sedan, säger Maria Sundin, men tillägger:

– Däremot säger upptäckten ingenting om hur stora mängder det rör sig om, eller varifrån vattnet kommer, om det bildas på ytan, eller är av underjordiskt ursprung.► LÄS MER: Nu ska Nasa göra mat av människobajs

Alla fyra fyndplatserna ligger på södra halvklotet på planeten. Tre av dem är kratrar, den fjärde en djup sänka i berggrunden. De mörka linjerna — bäckfårorna — uppstår på varma sluttningar med stark solstrålning, och utvidgas tydligt under sommaren. Temperaturerna varierar då mellan 23 minusgrader och 27 plusgrader.

klar

Artikellänk är kopierad

Roland Johansson/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro